Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödig inbrottstjuv fick tio månaders fängelse

Annons

Tio månaders fängelse för bland annat grov stöld blev domen mot den 24-årige man som i juli upptäcktes av personal på ett kontor i Falun, efter stängningstid. Mannens förklaring om ett väldigt nödigt toalettbesök gick inte hem hos Falu tingsrätt.

Det var vid 18.30-tiden den 3 juli som en anställd på Falukontoret upptäckte 24-åringen, som då stod gömd bakom en dörr till ett duschutrymme. 24-åringen förklarade att han hade lånat toaletten, och fick sedan gå, efter att ha visat legitimation.

Dagen efter saknades en nyckel som passar till flera rum i lokalerna, och en cd-spelare hade stulits ur ett av kontorsrummen.

24-åringen har för tingsrätten förklarat att han utan att ha beställt tid gick till den aktuella byggnaden för att besöka en massör. När han kom dit blev han så nödig att han var tvungen att leta upp en toalett. Där blev han sittandes i 15-20 minuter, och när han skulle gå ut var entrédörren låst.

Falu tingsrätt tycker inte att hans förklaring verkar rimlig. När 24-åringen greps den 10 juli fann man annat stöldgods hemma hos honom, som härrör från ett villainbrott i centrala Falun några dagar tidigare, och från Högskolan Dalarna.

Dvd-spelaren som stulits från högskolan ska 24-åringen enligt egen utsago ha köpt per telefon. Han hävdar att han inte visste att den var stulen, men döms nu för häleriförseelse.

Det sammanlagda straffet blir tio månaders fängelse för stöld, grov stöld, häleriförseelse och narkotikabrott, då han vid gripandet var påverkad av cannabis.

Endast narkotikabrott erkänns av 24-åringen, som senast i maj förra året dömdes för flera fall av stölder, då till skyddstillsyn. I april i år undanröjdes skyddstillsynen och påföljden blev i stället åtta månaders fängelse, vilket han nu har börjat avtjäna.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons