Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpristagare ökar trycket på Scandbook

Annons

När Horace Engdahl meddelade att årets Nobelpristagare i litteratur var österrikiska Elfriede Jelinek blev det bråda dagar på författarinnans svenska bokförlag.

Liksom på Scandbook i Falun. Tryckeriet fick en beställning på 20 000 exemplar av romanen Pianolärarinnan.

Med extra snabb leverans eftersom boken inte fanns på lager någonstans.

- Jättekul. Det är ett sätt att stärka vårt samarbete med bokförlaget, säger Pär Nilsson, Scandbooks vd.

Men för personalen på tryckeriet är böcker skrivna av Nobelpristagare ingenting nytt.

- Genom åren har vi tryckt 27 stycken, säger marknadschef Magnus Ling.

Tre av Elfriede Jelineks böcker har getts ut på svenska: Piano- lärarinnan (1986), Lust (1990) och De utestängda (1992).

Varken Pär Nilsson eller Magnus Ling har läst Pianolärarinnan än. Inte för att möjlighet saknats, utan för att säkerheten på tryckeriet ser ut så. Det går inte att plocka åt sig en bok hur som helst och en del titlar är mer känsliga än andra.

- När den norska politikern Gro Harlem Brundtlands själv-biografi skulle tryckas övervakades produktionen av några personer från Norge så att ingen information skulle läcka ut, säger Magnus Ling.

När journalisten Ulla-Carin Lindquists bok Ro utan åror skulle tryckas ansågs situationen så pass känslig att tryckeriet fick uppmaningen att hålla omslaget hemligt så länge som möjligt.

Bokomslag har med tiden blivit allt viktigare för förlagen och det är någonting som Scandbook tagit fasta på. Glöm uttrycket "Don't judge a book by it's cover" - i bokbranschen är utseendet viktigt. Liksom känslan när kunden håller boken i sin hand.

Omslaget kan var matt eller blankt. Ytan kan få upphöjningar eller spännande effekter med till exempel författarnamn och boktitel i glammigt guld eller silver.

- Vi ser en trend. Det blir allt mer avancerat och vi satsar extra på ny teknik, säger Pär Nilsson.

På lagret står ett gäng från föreningslivet i Falun och jobbar för att tjäna lite extra pengar till klubbkassan. De håller i limtuber och klistrar fast kartor i nytryckta Sagan om ringen-böcker. Kartan skulle egentligen hängt ihop med bokomslaget men det missades i produktionen.

- Det händer lite då och då att det blir fel. Kapitel kan hamna i fel ordning till exempel. Men vi hinner i regel upptäcka det innan böckerna hamnar ute i handeln, säger Magnus Ling.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons