Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpristagare leder Östtimors val

Annons

Östtimors premiärminister, Nobelpristagaren José Ramos-Horta, var på torsdagen på god väg att vinna landets presidentval.

Östtimors ledande tidning Suara Timor Lorosae rapporterade också att Ramos-Horta ledde. Enligt tidningens källor hade premiärministern då fått över 100|000 röster mot bara 34|000 för den ende rivalen Francisco Guterres.

Ramos-Horta sade själv till journalister att han fått veta att han har en klar ledning gentemot den enda motkandidaten, rapporterar AFP.

Fredspristagaren sade att han fått veta att han leder i nästan alla Östtimors 13 valdistrikt och att han enligt valobservatörer kan få upp till 80 procent av rösterna.

Valet i onsdags förlöpte lugnt och valdeltagandet var högt.

Ramos-Horta sade att han troligen förlorar i tre distrikt som är fästen för Francisco "Lu-Olo" Guterres, som leder regeringspartiet Fretilin.

Men premiärministern tillade att fusk förekommit.

Ramos-Horta upprepade sin uppmaning till FN att organisera parlamentsvalen i juni med motiveringen att den lokala valmyndigheten inte klarar av uppgiften.

Rösträkningen kan ta uppemot två dagar, men delresultat kan tillkännages redan under torsdagen.

Valet för att ersätta den karismatiske presidenten Xanana Gusmao är det första sedan Östtimor blev självständigt 2002 efter många års kamp för självständighet från Indonesien.

TT

Mer läsning

Annons