Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NLT:s chefredaktör högtidstalade i Ludvika

Annons

Högtidstalare denna gång var NLT:s chefredaktör Christer Gruhs som höll ett tänkvärt tal med tydlig Dalaprofil.

Firandet, som arrangeras av Ludvika hembygdsförening i samverkan med kommunen, kom i stort att följa gängse tradition med inledande flaggparad från Marnäs torg till Gammelgårdsområdet.

Hemvärnets musikkår under ledning av Karl-Erik Anestedt gick i täten och förutom fanbärarna fanns också åtskilligt med allmänhet i tåget.

Hembygdsföreningens ordförande Karl-Erik Nergård välkomnade och efter några melodier av musikkåren gavs ordet till chefredaktören Christer Gruhs.

Han inledde med några citat av framstående personer som haft synpunkter på Dalarna, bland andra Fredrika Bremer och HC Andersen som på sin tid höjde dalfolket till skyarna.

- Dalarnas folk har stått högt i kurs men det har även funnits andra omdömen, sade grus och påminde om Lubbe Nordström som på 30-talet ansåg att dalfolket var Sveriges största egoister.

- Jag tror att bilden är mer mångfacetterad i dag. Nu är det inte längre några avstånd till och från Dalarna. I dag ska Dalarna konkurrera med all världens regioner. Svensken vill resa och vi måste skärpa vår profil.

Gruhs påminde om att landskapet inte kan överleva på enbart turismen.

- Vi som bor här vill att Dalarna ska utvecklas så att folk kan bo och verka här. Ungdomar i Ludvika planerar ofta för att flytta efter gymnasiet. Det är inte speciellt uppmuntrande för en kommun eller region. Den avgörande framtidsfrågan är hur vi ska få ungdomen att återvända hit och bo här permanent.

Gruhs avslutade sitt tal med att utbringa ett fyrfaldigt leve för Sverige innan nationalsången sjöngs unisont och musikkåren marscherade iväg.

Årets uppvaktning av 2001 års nyblivna svenska medborgare, nio personer med anhöriga, leddes av Peter Grünler från FN-föreningen. Gåvan var som vanligt svenska flaggan som bordsstandar.

För den sångmusikaliska underhållningen svarade Oratoriekören under ledning av diplomkantor Jörgen Engström.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons