Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutning i Smedby

Annons

- Vi började med detta projekt år 2000, uppehöll cirka två år tills vi fick klart för oss hur vi skulle gå vidare tillväga, berättar Sten Franson.

2002 byggdes klostermuren, i höstas lades taket på muren enligt gammal tradition och i våras odlades växterna och gräsmattan.

Njutningen som denna installation kallas, är en inspiration av forna tiders klosterträdgårdar. Här ska folk kunna njuta av dofter, blommornas färger och fågelsång, speciellt efter en god middag.

Dala-Husby hotell som äger marken tar nu över installationen. Kjell Erlandsson och kocken Viktor Angmo är delägare av hotellet.

- Vi använder kryddorna från rabatterna till matlagning, säger Viktor. Det finns rosor och en syrenhäck också, men de är bara små bebisar än så länge. Vi har sex, sju kryddsorter som exempelvis dill och blommor som tagetes, och doftpelagoner brukar jag garnera maten med, fortsätter han.

- Rosorna kommer nog i vår, hoppas Kjell.

Det kommer att sättas upp små skyltar vid varje växt så besökare kan läsa om vad det är för sort.

Det är en stor förändring nu om man jämför med när man började bygga på projektet.

- Nu är det helt fantastiskt, det blev precis som vi tänkte, menar Kjell. Gästerna brukar gå omkring både före och efter maten och titta på allt det gröna. Trädgården är ju också en sorts service.

Kjell menar att den bortre gräsmattan än så länge kanske kan användas som krocketplan men att i framtiden skulle det kunna gå att ha kolonilotter där.

- I framtiden finns det ju en möjlighet att utöka detta, men vi vill koncentrera oss på nuet, säger Viktor. Vi är ju bara i första skedet än så länge, nästa år ska vi strukturera upp det. Alla är välkomna hit.

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons