Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njut av Edvins blomsteräng

Annons

- Jag älskar att hålla på med blommorna, säger Edvin som njuter av sin äng från våren då vitmåran blommar tills dess sista klövern har blivit brun.

- Det växlar väldigt, men finast är det nu veckan för midsommar, säger Edvin Jernberg som har hunnit fylla 80. Han är årsbarn med den stora tallen som tornar upp sig på gården i Risänget.

Edvin började sin karriär på Bergianska trädgården i Stockholm 1947, efter ett långt yrkesliv som trädgårdstekniker gläds han åt att anlägga kring barndomshemmet i Risänget.

- Jag ville satsa på en blomster-äng, den här stod orörd sedan farfars tid. Han hade potatis här, säger Edvin som också har bin precis som farfar. Det gjorde det lätta att anlägga äng. Med nektar utanför kupan fixar de pollineringen.

Några arter har Edvin fört in - som prästkrage och gullviva - men det mesta har kommit av sig själv.

Han har två favoriter som har följt honom genom livet - en är backnejlikan som växte vid en mur vid vedboden när han var liten.

- Jag brukade sitta och titta på den. Det fanns nog i huvudet redan då att jag ville syssla med blommor, säger Edvin.

En annan var kattfoten. Den vita och rosa blommorna har han fått att trivas genom att anlägga en konstgjord kulle.

- De ska ha magert och mycket ljust. Förr växte de där djuren betat, säger han.

Nedanför huset, vid kallkällan där farmor brukade kyla mjölken, har han också anlagt en damm.

- Den har blivit en nisch i det ekologiska. Här trivs grodorna på våren och här kläcks trollsländor. Men jag slipper myggen. Det beror nog på att vattnet rör sig, säger Edvin Jernberg.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons