Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njoy överklagar Nautiluskontraktet

Annons

Vd Susanne Bylund vid Njoy vill med den kommande stämningen få det fastslaget att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling.
- Så snart vi fått kopia på beslutet från kommunen kommer vi via vår advokat att gå vidare med ärendet, säger Bylund som är kritisk till att Ludvika kommun inte lämnat ut gymen på upphandling.
De företag som konkurrerar med Nautilus anser dessutom att Nautilus ger kommuner felaktiga råd då de får kommunpolitiker att tro att det att det rör sig hyresavtal som inte ska ut på offentlig upphandling.
Inom folkpartiet, bopartiet och inom moderaterna finns nu en rad personer som överväger så kallade kommunbesvär då nämndordföranden Ingvar Henriksson (s) inte sett till att få sin affär beredd och undertecknad på ett korrekt sätt.
- Det är inte otänkbart att det också kan bli ett kommunbesvär. Vi har möte i moderaterna på måndag kväll ock ska diskutera affären, säger Frank.
- Det här får inte stå opåtalat. Det har begåtts så många fel och även om det är svårt att nå framgång med ett överklagande så är det helt klart av värde att få detta prövat om det går, säger Håkan Frank.
Stefan Elg som ger ut tidningen Anbudsjournalen och är mycket kunnig i denna typ av frågor. Elg konstaterar att om det rört sig om enbart ett hyreskontrakt så hade kommunen kunnat teckna ett sådant med Nautilus. Men eftersom det också finns ett serviceavtal med ersättningsklausul i så omfattas gymaffären av lagen om offentlig upphandling, LOU.
- Här är det inte ens en tolkningsfråga, det är LOU som gäller, säger Elg.
Elg säger att Njoy har två alternativa vägar att gå juridiskt.
- Tolkas serviceavtalet så att kommunen gjort detta som en så kallad direktupphandling kan Njoy gå till länsrätten i Falun och hävda att det är fel upphandlingsform. Om länsrätten tycker likadant så kan länsrätten besluta att upphandlingen måste göras om.
- Njoy kan också stämma kommunen vid Falu tingsrätt och hävda att det varit ett felaktigt förfarande och att man lidit ekonomisk skada. Då kan man yrka skadestånd men då återstår att styrka att man skulle fått uppdraget om det skett en upphandling. Förlorar man riskerar Njoy att få betala kommunens rättegångskostnader.
Kommunen å sin sida kan försöka köpa sig fri och nå förlikning med Njoy, men kan också drabbas av förlikningskrav från andra gymföretag som kan hävda att de också ville vara med och lämna vinnande bud.
Stefan Elg konstaterar att det också finns en möjlighet för någon innevånare i Ludvika att komma med ett kommunbesvär med krav på verkställighetsförbud (inhibition).
- Upphandlingsärenden är undantagna i kommunallagen. Om man skulle kunna hävda att beslutet inte är att uppfatta som ett upphandlingsärende kan man gå till kammarrätten. Men då måsta man hävda att kommunen gått utanför gällande delegationsordning i serviceavtalet, säger Stefan Elg vars tidning Anbudsjournalen kommer uppmärksamma Henrikssons affär med Nautilus där bibliotekschefen Helene Lis i god tro undertecknade serviceavtalet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons