Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nitton jobb hotas vid Kulturarvs-IT i Gränges

Annons

- Vi får för litet anslag från staten. Det kommer inte att gå runt. Två arbetsplatser måste läggas ned annars tömmer vi vår kassa på bara ett år, beklagar Lars Ylin, kamrer på huvudkontoret.

Som ett smått desperat försök att blidka makthavarna i Stockholm planerar kommunalråden i Ludvika och Strömsund en gemensam uppvaktning på kulturdepartementet. Med på resan kommer även stiftelsens styrelseordförande, Bengt Ek.

Men när den kan bli av är emellertid ännu en öppen fråga. Enligt uppgift måste delegationen vänta tills dess att en ny kulturminister efter Marita Ulvskog har tillsatts.

Om räddningsaktionen misslyckas innebär det att varsel kommer att läggas någon gång efter årsskiftet.

- Visar det sig att departementet inte har några pengar till oss måste vi informera personalen så tidigt som möjligt, lovar Ylin.

När tidningen besökte Kulturarvs-IT på torsdagen var stämningen dämpad även om det legat i luften att något skulle hända.

- Det har gått ett år i taget och det här kommer inte som någon nyhet, säger Stig Fant till tidningens medarbetare.

- Folk är oroade och känner sig bittra, konstaterar platschefen Michael Nilsson som tror att hotet mot arbetsplatsen drunknar i mängden av andra kriser ute i landet.

- Det är nedläggning av regementen och i Trollhättan är 1 000-tals jobb hotade.

- Det känns som om regeringen har viktigare saker att syssla med.

Om nedläggningen blir ett faktum kommer de 19 att drabbas mycket hårt.

- De har fruktansvärt små chanser att få nya jobb här i trakten. Med olika former av arbetshandikapp hör de inte till de mest attraktiva på arbetsmarknaden, slutar platschefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons