Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna har gjort primärvalet

Annons

Det handlar om en första signal som ska ge VBU-ledningen förutsättningar att i god tid planera inför det nya läsåret.

Det definitiva programvalet äger rum först någon gång under juni månad.

- Vi måste redan nu få en uppfattning om hur niorna kommer att välja. Detta för att vi ska kunna börja jobba med budgeten för läsåret 2003-04, säger VBU-chefen Åke Sandberg som i dagarna har tagit del av en sammanställning från studievägledarna.

- Jag kan direkt säga att vi har en stor ökning på gång inom byggprogrammet i Grängesberg. Enligt primärvalet handlar det om en i det närmaste fördubbling av antalet sökande, fortsätter han.

En förklaring kan vara att det börjat lossna på byggmarknaden och att många unga upplever att branschen kan ge en bra framtid.

Speciellt i de överhettade regionerna planeras inte minst för omfattande produktion av nya lägenheter för att hantera den svåra bostadsbristen.

- Det här är bra för samhället. Det kommer att behövas många nya byggnadsarbetare i framtiden.

Något annat, som också kan vara ett trendbrott, är ett markant ökat intresse för barn- och fritidsprogrammet vid Smedenskolan i Smedjebacken.

- Tidigare har vi haft problem med rekryteringen där, säger Sandberg.

- Men nu stiger det rejält. Det här är en bra utbildning för de som vill jobba med ungdomar utan att för den skull utbilda sig till lärare, berättar han vidare.

- Efter ett år väljer man inriktning och en sådan är att läsa om hästar. I det ingår även viss ridning. Det kan vara en förklaring till det ökande intresset.

Men andra program är inte lika populära. Omvårdnadsprogrammet är bara halvfullt och någon förbättring är heller inte i sikte när det gäller industriprogrammet.

- Omvårdnadsprogrammet bekymrar. Det är problem att få eleverna att välja det trots att vi har informerat om behovet av vårdpersonal samtidigt som kommunerna säger att det behövs fler, slutar VBU-chefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons