Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna får beröm

Annons

- Eleverna och deras föräldrar och lärare kan vara nöjda och stolta, anser studievägledare Margaretha Ramér och tillägger att många av de 137 nior som sökt gymnasiestudier har goda möjligheter att antas till det program som de valt i första hand.

Studievägledaren konstaterar att kommunens niondeklassare har fina julbetyg, vilket är viktigt eftersom det är de som ligger till grund för antagningarna till de olika gymnasieprogrammen.

- Det är väldigt många som ligger över 200 poäng i julbetyget och flera ligger också över 300 betygspoäng, berättar hon.

I år är det Borlänge som fått de flesta förstahandsvalen. Totalt 57 elever har Borlänge som förstaval. Tvåa på den listan är fjolårets etta Leksand (39 elever) och därefter följer i tur och ordning Falun (19 + 3 till friskolan), Vansbro (5) och Rättvik (4).

- I fjol var det Leksand som lockade flest Gagnefselever. Nu ligger Borlänge i topp i kraft av att man har fler yrkesinriktade program, säger Ramér.

Noterbart är att fem elever i år sökt till "cykelgymnasiet" i Vansbro. I fjol var det en elev som hade det programmet som förstahandsval.

Men det är naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet som med 19 "röster" vardera är de populäraste valen.

Därefter följer teknikprogrammet, som samlat ihop 14 förstahandsval, byggprogrammet, 10, barn- och fritidsprogrammet, 9, - och omvårdnadsprogrammet med åtta förstahandsval.

- Under de senaste åren har bara två till tre elever haft omvårdnadsprogrammet som förstaval. Förklaringen till det här ökade intresset kan vara socialnämndens kampanj för att öka intresset för vårdjobb och omvårdnadsinformationen under den näringslivsdag vi genomfört för de här eleverna, spekulerar Margaretha Ramér.

Gagnef har varit och är en kommun med många träindustrier. Ändå är det inte fler än två elever som sökt till Leksands gymnasieskolas industriprogram med inriktning mot träsnickeri.

Flera av naturvetarna söker till skolor som erbjuder studier i kombination med skidsport.

I övrigt kan nämnas att en elev söker hantverksutbildning med inriktning mot guldsmed och att en annan söker en glasblåsarutbildning i Orrefors.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons