Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niondeklassarnas betyg allt sämre

Annons

32 av 360 elever var inte godkända i något eller några av ämnena engelska, matematik eller svenska.

Sämst är flickorna, i matematik. Av de 32 eleverna är 18 flickor.

Det skiljer kraftigt mellan skolorna. 23 av 24 elever i Fredriksberg fick gymnasiebehörighet.

10 av Kyrkskolans 131 avgångselever klarade inte kärnämnena liksom 15 av Lorensbergas 107 och sex av Parkskolans 98 elever.

Sammanlagt så klarade 91,2 procent av kommunens niondeklassare gymnasiebehörighet. Det är en rekordlåg siffra i kommunen enligt den statistik som förts de senaste sex åren. 2004 var andelen uppe i 94,8 procent.

Fortfarande är Ludvikaskolorna bättre än riksgenomsnittet där andelen pendlar mellan 89 och 90 procent.

Av de 32 eleverna valde två att gå om nian, en elev har utvisats ur landet av Migrationsverket. En elev läste i somras upp betygen och fick gymnasiebehörighet.

De 29 som återstår har VBU-gynmnasiet övertagit ansvaret för och satt in särskilt stöd till i form av ett individuellt program.

En annan beräkningsmetod bekräftar att kommunens elever blir allt sämre i skolan.

Om alla skolbetygen, IG, G, VG och MVG räknas om till sifferbetyg, så kallat meritvärde så avslöjas de försämrade kunskaparna.

Sedan 2000 har meritvärdet i Ludvika minskat år efter år från 212, 0 år 2000 till 201,9 år 2003. Siffror för 2004 släpps inte från skolverket förrän i december. Under samma tid har meritvärdet i riket ökat från 202,9 till 205,6.

Ludvikas niondeklassare är alltså i genomsnitt numera sämre än medeleleven i landet.

Statistiken oroar skolledningen där skolchefen Britt-Marie Pettersson vid det senaste fullmäktigemötet informerade om undersökningen. Hon ansåg dock att det ännu var för tidigt att slå fast att det rör sig om ett trendbrott.

Ludvika kommun har tidigare haft en erkänt hög kvalitet på grundskolorna. Statistiken visar att gymnasieskolan VBU i sin tur kommer att få det tuffare framöver med allt fler elever som kommer till gymnasiet med relativt sett sämre kunskaper

Vid kommunfullmäktiges möte redovisade nämndordföranden Ulla Britt Mikaelsson (s) att 2001 var 79 procent av lärarkåren behörig i grundskolan och nu 92 procent.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons