Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio personer hemlösa efter villabrand

Annons

Det var vid middagstid som länsalarmeringscentralen (LAC) fick bud om branden. På räddningstjänsten i Smedjebacken drogs totallarm vilket innebär att alla brandmän med personsökare snabbt ska inställa sig på station.

Tre bilar, inklusive minibussen med den nya skärsläckaren, dirigerades skyndsamt ut och anlände till brandplatsen inom loppet av bara några minuter. I närheten fanns även brandkårens skylift i beredskap.

Den behövde emellertid inte köras fram.

Totalt var tio man med och kämpade mot lågorna.

Efter cirka en halvtimme begärdes förstärkning från räddningstjänsten i Ludvika som skickade en andra tankbil.

En ambulans fanns hela tiden på plats för säkerhets skull och poliser från Ludvika såg till att allmänhet som kommit för att titta hölls på behörigt avstånd.

- När vi kom till gården var branden fullt utvecklad och lågorna slog ut genom taket och fönstren på övervåningen, säger räddningsledaren Frank Norgren som konstaterar att släckningsarbetet blev nog så besvärligt.

- Det är jättesvårt att arbeta när plåttak har lagts ovanpå ett gammalt tak med rundtimmer och näver. Det är inte lätt att komma åt brandhärden då. Sådana tak är faktiskt det värsta som finns ur släckningssynpunkt, fortsätter räddningsledaren.

Inledningsvis sköts åtskilliga salvor med den så kallade skärsläckaren.

Det varvades med att rökdykare gick in för att bekämpa lågorna inifrån.

Först efter ett par timmar var elden under kontroll men eftersläckningen kom att fortsätta ända in på kvällstimmarna.

Brandorsaken är ännu inte klarlagd och polisen har spärrat av brandplatsen i avvaktan på brandteknisk undersökning. Klart är emellertid att branden började på övervåningen.

- Mamman har berättat att något hände när grabben skulle slå på tv:n. Han gick ner efter mamman och när de kom upp igen brann det i väggen, säger Smedjebackens räddningschef Veikko Koskelainen som i övrigt hänvisar till den kommande polisutredningen.

Husets huvudbyggnad är att betrakta som mer eller mindre ödelagd. En tillbyggnad kunde dock räddas men blev rök- och vattenskadad.

Den drabbade familjen har beretts tillfälligt boende hos släktingar och det är enligt uppgift inte aktuellt att aktivera kommunens krisgrupp (posom).

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons