Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio möten för utveckling

Annons

"100 framsynta möten" är en serie träffar runt om i länet där Dalarnas framtidsfrågor diskuteras. Nio av drygt hundra möten sker i Hedemora kommun. Efter mycket pusslande med mötestider sker alla under en dryg vecka med start den 5 mars.

Dalarnas Bildningsförbund är huvudman för projektet. Men som mötesvärdar finns lokala krafter i form av intresseföreningar, studieförbund med flera aktörer. Arrangörerna har också i uppdrag att baka en tårta till varje träff. Vilket så här i förväg gav dem en del huvudbry.

- Ni får göra som på andra ställen. Skära tunnare och tunnare bitar, tipsade Mona Pettersson.

Maths Isacson, professor i ekonomisk historia och delaktig i "100 framsynta möten", berättar att höstens möten visar att det sker en mängd saker på många mindre orter runt om i länet. Tankar och idéer har fångats upp och meddelats vidare till Region Dalarna och berörda kommuner. För Region Dalarnas del ingår materialet som en hjälp i arbetet med att ta fram en dalastrategi.

- Vi ser att vad man vill i utkanterna av Dalarna är inte alltid samma sak som man vill i centrum, det vill säga i Falun och Borlänge, menar Maths Isacson.

För de som vill arbeta vidare efter mötet finns ett enkelt studiematerial tillgängligt.

Bengt Hedström, ansvarig för mötet i Ingvallsbenning, önskar också att mötesserien ska leda till samverkan och utbyte byarna emellan.

-Jag hoppas vi får smaka på flera tårtor och att vi åker på varandras möten, säger Bengt Hedström.

Varje möte inleds med en teaterföreställning. Hans Sjöqvist är författare och regissör till det minidrama som framförs av skådespelaren Bengt Erlandsson.

Första mötet hålls i Vibberbo, övriga sammankomster sker i Vikmanshyttan, Garpenberg, Hedemora, Grådö, Ingvallsbenning, Västerby, Långshyttan och Örängarna.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons