Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio döda i sommartrafiken

Annons

- Men någon bestämd förklaring till ökningen har vi inte. Vissa år får vi det här topparna, fortsätter han.

Under sommarmånaderna har 53 personer skadats svårt på dala-vägarna.

Sammanlagt i landet har 193 personer dödats i sommartrafiken. Det är den mörkaste trafiksommar-en sedan 1992, då 263 personer omkom.

- Om utvecklingen fortsätter på det här viset kommer troligen omkring 600 personer att få sätta livet till i trafiken i år, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

Han anser att många trafikanter inte visar tillräckligt stor respekt för hastighetsgränser och andra trafiklagar. Enligt Vägverk-et skulle 100 liv sparas varje år om alla höll hastighetsgränserna.

- Vägverket kommer att vidta och föreslå kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen, säger Ingemar Skogö. En sådan åtgärd som redan är beslutad är en höjning av bilbältesboten till 600 kronor.

Vägverket vill också att alla höghastighetsvägar ska bli mötesfria på sikt.

Verket har dessutom nyligen fått tillstånd att göra försök med variabla fartgränser. Med hjälp av elektroniska hastighetsskyltar får Vägverket laborera med hastigheter mellan 30 och 120 kilometer i timmen. Försöket väntas starta nästa år och pågå fram till 2007.

En arbetsgrupp med myndigheter, folkrörelser och organisationer har tillsatts för att bromsa den skenande trafikdöden. I fokus står trafikanternas beteende.

Ytterligare ett projekt för att minska dödsolyckorna är en ny myndighet med specialutbildade haveriexperter, trafikinspektörer. De ska bland annat studera vad som ligger bak om dödsolyckorna och hur de kan förhindras.

INGER WALLIN ANDERS EDHOLM/TT

Mer läsning

Annons