Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio civila afghaner dödade

Annons

Nio civila afghaner, varav fyra barn, dödades av amerikanskt stridsflyg norr om Kabul.

Flyganfallet följde på att två män uppgavs ha skjutit med automatvapen mot en Natoförläggning åtta mil norr om Kabul. Männen sades ha sprungit in på en gård med flera bostadshus. Enligt en amerikansk militärtalesman släpptes kort därefter två 900-kilosbomber mot husen.

Enligt en anhörig som bevittnade måndagens bombräd dödades familjemedlemmar ur fyra generationer. De fyra barnen var mellan sex månader och fem år gamla.

Det är andra gången på lika många dagar som amerikansk militär dödar civila afghaner. I söndags löpte en amerikansk konvoj amok, efter att den attackerats av en självmordsbombare. Vittnen uppgav att de amerikanska soldaterna sköt mot alla de mötte när de flydde tillbaka till sin förläggning. Tio civilpersoner uppges ha dödats och 34 skadats.

Afghanistans president Hamid Karzai fördömde både självmordsattacken och dödsskotten. Han har tidigare vid upprepade tillfällen uppmanat Natostyrkorna att vinnlägga sig om att civila inte kommer till skada.

Hundratals uppretade afghaner demonstrerade på platsen för söndagens dödsskjutning. Måndagens bombräd riskerar att ytterligare underblåsa det folkliga missnöjet mot de västerländska trupperna.

Amerikansk militär sade på måndagen till AP att demonstrationen varit en förberedd del av bombattentatet och att soldaterna skjutit i självförsvar. Vittnen och lokala befattningshavare gav dock en annan bild. Enligt dem blev soldaterna aldrig beskjutna och demonstrationen sades ha uppstått spontant efter att den vilt skjutande konvojen passerat.

TT

Mer läsning

Annons