Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio busspassagerare mördades

Annons

Nio personer mördades av män som låg i bakhåll för en minibuss i södra Thailand på onsdagsmorgonen. Bussen transporterade pendlare från distriktet Betong i provinsen Yala till staden Hat Yai i grannprovinsen Songkhla.

Polisen skyller attacken på muslimska separatister.

Överfallet var välplanerat. Stockar var utlagda för att blockera vägen och när minibussen stannade öppnade männen eld. De gick sedan ombord på bussen och sköt överlevande i huvudet. En vägbomb sprängdes sedan några hundra meter bort, vilket tvingade tillskyndande militär att först kontrollera att inte fler bomber var utplacerade, vilket sinkade ambulanserna och möjliggjorde för attentatsmännen att undkomma.

De mördade passagerarna uppges ha varit affärsidkare, bybor, lärare, studenter och en soldat. Samtliga sägs vara buddhister. Chauffören, som uppges vara muslim, var den ende vars liv skonades.

Militära bedömare tolkar onsdagens attack som en hämnd för en offensiv mot ett av de muslimska separatisternas träningsläger för knappt två veckor sedan, då fem rebeller dödades.

I de tre thailändska provinserna som gränsar till Malaysia har närmare 2 000 människor mist livet i de tre senaste årens oroligheter. Området bebos företrädesvis av muslimer och var ett självstyrande malaysiskt sultanat tills för ett århundrade sedan, då det annekterades av Thailand. Separatistiskt våld har förekommit sedan dess.

TT

Mer läsning

Annons