Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio hustrumördare psyksjuka

Annons

Av de män som mördade sin kvinnliga partner under åren 1990_2004 var hela 90 procent psykiskt sjuka eller störda, visar en undersökning från Brå.

De diagnoser som dominerar är psykoser och depressioner, ibland i kombination, samt olika typer av personlighetsstörningar, visar undersökningen som gjorts av kriminologen Mikael Rying vid Brottsförebyggande rådet (Brå).

Den visar också att dessa gärningsmän lever under svåra förhållanden och har låg social status. 60 procent var tidigare kriminellt belastade, 50 procent var arbetslösa eller förtidspensionerade och 40 procent var missbrukare.

Antalet mord på kvinnor i nära relationer har minskat. Vid en jämförelse mellan perioden 1990_2004 och en liknande undersökning som gjordes på 1970-talet ligger minskningen på mellan 20 och 30 procent.

Sammanlagt mördades 253 kvinnor under 1990_2004, vilket blir 17 kvinnor per år, visar undersökningen.

I 56 procent av morden var motivet knutet till mannens kontrollbehov. 42 procent skedde i samband med separation och 14 procent hade sin grund i svartsjuka.

Andra orsaker var sinnessjukdom respektive missbruk hos gärningsmannen som vardera låg bakom 15 procent av morden.

Domstolarnas syn på partnermord har blivit stadigt strängare under den undersökta perioden. Under 1990-talet dömdes mellan åtta och nio procent till livstid. Under 2000-talet har andelen livstidsdömda mer än tredubblats till 32 procent.

TT

Mer läsning

Annons