Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina lärde sig hantera sin ilska

Annons

För snart två år sedan, skrev tidningen om 15-åriga Nina Fischer, som bodde på behandlingshemmet Cornelia i Vikmanshyttan.

Hon hade fått diagnosen ADHD och gick en kurs i ilskekontroll.

Nu slåss inte Nina längre. Hon har börjat gymnasiet och vill bli fastighetsmäklare eller försvarsadvokat.

- Jag är bra på att prata, säger hon med ett leende.

Typiska symptom för ADHD, är koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och problem med att styra sina impulser. Det har Nina lärt sig att leva med.

Annat var det förr, när hon som 13-åring flyttade in i sin pappas lägenhet alldeles ensam.

- Jag satte mina egna regler, hade fester och var ute och härjade på stan, berättar hon.

De få gånger Nina gick till skolan, struntade hon i lektionerna. Hon var där för att provocera.

Det kunde bara sluta på ett sätt. Efter att hon mer eller mindre blivit utslängd från specialskolan Tjejforum, fick Nina komma till PBU, barn och ungdomspsyk i Stockholm.

Testerna visade att hon hade ADHD.

- Jag var helt knäckt när jag fick flytta till Cornelia och lämna alla kompisar, säger hon.

Efter en månad rymde Nina. Hon liftade med en gödselspridare och var i Västerås när hennes mamma fick tag i henne på mobiltelefonen.

- Hon sa att jag fick 24 timmar på mig att åka tillbaka till Cornelia. Annars skulle jag få komma till ett paragraf 12-hem och bli inlåst.

Det blev en vändpunkt för Nina. Hon gick med på att lära sig ART, Aggressive replacement training, något som hon först avfärdat som hjärntvätt.

- Jag lärde mig hur det känns i kroppen när jag blir arg.

Nina beskriver hur hon knöt sina händer, låste käkarna och drog fingrarna genom håret. Det brukade sluta med att hon slogs, skrek och hotade människor.

- Jag mådde bättre när jag slog någon. Deras rädsla gjorde att de inte vågade tjafsa och jag satte mig i respekt, säger hon.

På Cornelia lärde sig Nina att analysera varför hon blev arg, hur hon betedde sig och vad det fick för konsekvenser.

Nu tål hon att bli retad och kan ta kritik. I stället för att bråka, går hon sin väg.

- Jag börjar backa redan innan signalerna kommer och andas med magen. Förut hyperventilerade jag och blev ännu mer stressad.

När Nina går, vill hon inte att någon ska springa efter. Det vore som att hälla bensin på elden. Hon måste få varva ner ifred. Det är inte alla som förstår det.

- Jag fick min diagnos så sent och jag fick ingen hjälp i skolan. Jag önskar inte någon en sådan skolgång som jag ha haft, säger hon.

Fast nu tycker Nina att hon har lärt sig mycket och skulle inte vilja ha ett annat liv. Det är inte bara negativt att vara hyperaktiv. Man får mycket gjort.

- Einstein hade också ADHD.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons