Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Hagström

Annons

Ur Hillklintbergets djup bröts det järnmalm. Därför byggdes i Källbotten en gruvby. För att kunna tjäna sitt uppehälle kom folk dit med kraft och kunnande.

Familjen Oskar och Olga Hagström från Sellnäs kom till bygden. Äldste sonen Nils blev så småningom anställd som reparatör. På fritiden hördes dragspelstoner ur stugorna, det var Nils, Sixten Waern och bröderna Nyrén som övade sig.

Efter några decennier blev det så att bolagets röda bokslut stoppade gruvdriften. När sedan krav på vatten och avlopp kom revs husen och byn utplånades. Nils, som rotat sig i bygden, startade en reparationsverkstad.

Han blev medlem i Vesterbergslagens dragspelsklubb och ordnade spelmansstämmor i Söderbärke och Nyhammar. Han startade också en durspelsgrupp, Vädurarna. Nils insåg att glada toner stärkte sammanhållningen och tron på eget kunnande. Han verkade som inspiratör och lärare i bygden och blev vald till ordförande i riksorganisationen.

Som pensionär reste Nils och frun Ingegerd Norden runt på spelmansstämmor och besökte dragspelsgillen. Jakt och att vistas i naturen var andra stora intressen. Många kommer att minnas hur Nils formade trä och järn samt fram kallade uppiggande toner.

För pratstunder under livets gång är jag mycket tacksam.

BENGT PÅ LILLA HÄLLBACKEN

Mer läsning

Annons