Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Erik Baehrendtz död

Annons

Nils Erik Baehrendtz var utbildad litteratur- och kulturhistoriker när han kom till Sveriges Radio i början av 1950-talet. I slutet av decenniet gick han över till tv där han var programdirektör fram till 1968.

Nils Erik Baehrendtz hade dock blivit tv-kändis innan dess. 1957 sände tv sin första frågesport och den blev en omedelbar succé. Namnet var Tiotusenkronorsfrågan och förebilden var den amerikanska motsvarigheten 64 000 Dollars Question. Nils Erik Baehrendtz var programledare och Carl-Uno Sjöblom domare. Programmets enorma genomslag är förvånande eftersom det inledningsvis bara kunde ses runt Stockholm.

Dramaturgin var enkel. En bur, en tävlande, svåra frågor och resultatet blev folkbildning. Svenskarnas kunskaper om akvariefiskar, indianer och astronomi nådde oanade höjder under de åren.

Baehrendtz lite torra uppmaning ''välkommen ut ur buren'' var ett klimax som byggdes upp av musiken som spelades när de tävlande tänkte. För den som undrar, var det första satsen av kompositionen Proclamation av Morton Gould.

Nils Erik Baehrendtz fick hoppa av programmet 1960 eftersom dåvarande radiochefen Olof Rydbeck inte ansåg att programdirektören kunde vara programledare.

Baehrendtz utsågs 1969 till Skansenchef och där stannade han fram till pensioneringen 1982. När han inte längre var tv-chef gick det bra att återvända till frågesporten och han ledde lika populära Kvitt eller dubbelt på 1970-talet. (TT)

TT

Mer läsning

Annons