Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeria stämmer Pfizer

Annons

Nigeria kräver läkemedelsjätten Pfizer på miljarder i skadestånd för barn som dött eller handikappats efter läkemedelstester på 90-talet. Men de rättsliga turerna fortsätter.

Situationen i domstolen i Nigerias huvudstad Abuja var på fredagen förvirrad. Ursprungligen skulle statens stämning av Pfizer ha tagits upp under dagen, men advokaterna återkallade oväntat stämningsansökan.

Orsaken uppgavs vara att de av processrättsliga skäl inte tillåtits göra ett tillägg till stämningen. Advokaten Babatunde Irukera aviserade därför en ny stämning, med det efterfrågade tillägget, och den lämnades in några timmar senare.

Bakgrunden till stämningen är ett test av ett då ännu inte godkänt antibiotikum som Pfizer genomförde i Nigeria 1996, under en pågående epidemi av hjärnhinneinflammation. Nigeria vill ha skadestånd för närmare 200 barn, varav elva dog och minst 181 fick allvarliga och bestående hjärnskador.

Enligt Pfizer beror dödsfallen och skadorna på sjukdomen, inte på läkemedlet.

Staten hävdar också att barnen medvetet fick för låga doser av ett annat läkemedel i samband med testet. Enligt stämningen visste inte föräldrarna om att deras sjuka barn fick agera försökskaniner.

Nigeria kräver drygt 43 miljarder kronor i skadestånd för barnens lidande och i ersättning till föräldrarna.

Pfizer har tillbakavisat alla anklagelser. Enligt företaget skedde testen i överensstämmelse med etiska regler och med full respekt för patientsäkerheten. Pfizer uppger också att testen var godkända i förväg av nigerianska myndigheter.

Att det tagit Nigeria elva år att stämma Pfizer beror enligt advokaterna på att de inväntat ett utslag i amerikansk domstol. De amerikanska domarna meddelade 2005 att tvisten är en sak för den nigerianska rättvisan.

I en separat stämning kräver delstaten Kano, där testet genomfördes, Pfizer på drygt 13 miljarder kronor. Delstaten anser också att testet var brottsligt, vilket har lett till ytterligare en anmälan. Bägge rättssakerna har dock fastnat i processrättsliga teknikaliteter.

En av Pfizers advokater, Afe Babalola, gav sin bedömning av rättsläget.

TT

Mer läsning

Annons