Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nicolas Sarkozy vann valet"

Annons

Högerkandidaten Nicolas Sarkozy vann presidentvalet i Frankrike, enligt flera vallokalsundersökningar som citeras av belgiska medier. Enligt tv-bolaget RTL:s webbsida får Sarkozy 53_55 procent av rösterna, mot 45_47 procent för Ségolène Royal.

Vid 17-tiden hade 75,11 procent av de registrerade väljarna röstat, meddelade inrikesdepartementet.

Siffran är den högsta eftermiddagssiffran som redovisats i ett franskt presidentval sedan 1965, uppgav AFP.

I den första valomgången, den 22 april, hade 73,87 procent av de registrerade väljarna gjort sitt vid motsvarande tidpunkt.

Nicolas Sarkozy eller Ségolène Royal. Oavsett vem av dem som väljs till fransk president _ en av Europas mäktigare poster _ så härrör mandatet från ett val med extra högt valdeltagande.

När Valery Giscard d'Estaing valdes 1974 deltog över 87 procent av de franska väljarna.

Det skulle vara en skräll om Sarkozy inte tar hem spelet i en valrörelse där de sista opinionsmätningarna gett honom i trakten av 53-54 procent från väljarna. Han ökade sitt försprång efter veckans maratonduell i tv med Royal. I första rundan av presidentvalet för två veckor sedan slog de båda ut tio andra kandidater. Sedan dess har de lagt mycket kraft och övertalningsförmåga på att försöka få den knappa femtedel av väljarna som röstade på mittenkandidaten Francois Bayrou att ta deras parti i andra omgången. Bayrou har emellertid inte öppet valt läger, något som annars skulle ha kunna ha fått avgörande betydelse i dagens val.

Sarkozy är lika med Thatcherpolitik, förutspår hon. Många jämförelser har gjorts mellan Sarkozys ekonomiska program och de omvälvningar som den brittiska, konservativa premiärministern Margaret Thatcher en gång orkestrerade. Där låg tonvikten på marknadsreformer och hårda tag mot fackföreningar. Sarkozy vill till exempel införa krav på medlemsomröstningar vid strejker. Royal vill i sin tur öka medlemsanslutningen i facket till nordiska nivåer och arbeta fram politiska lösningar där fack och arbetsgivare är intimt involverade.

Enligt en brittisk historiker, intervjuad av nyhetsbyrån AFP, existerar det dock ingen sådan varelse som en fransk Thatcher.

Historikern, Robert Tombs vid Cambridgeuniversitetet, anser att de ekonomiska reformer som Sarkozy föreslagit närmast går att beskriva som naggande i kanten på den franska, statsinriktade sociala modellen.

Den som tar hem spelet tillträder den 17 maj och får brått inför viktiga EU-förhandlingar och det val till parlamentet som ska hållas 10 och 17 juni. Efter det valet kan en ny regering tillträda och det är presidenten som utser premiärminister.

TT

Mer läsning

Annons