Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nian blev en fullträff för Anna

Annons

I dagarna har hon fyllt 90 år och firat födelsedagen med en träff med 90 (!) släktingar.

Det var ättlingarna till Koppla Britta Persson (1890-1953) och Anderses Erik Eriksson (1887-1960) som deltog i den kombinerade födelsedagsfesten och släktträffen i GOK-stugan i Mockfjärd.

Britta och Erik, som drev ett jordbruk i Mossel fick åtta barn; Anna (född 1913), Britta (född 1915), Karin (1918-1985), Erik (1920-2002), Gustav (född 1922), Sven (född 1926), Ingvar (född 1929), och Elsa (född 1931).

- Familjen hade ett typiskt småbruk med fyra kor, en häst och småkritter. Vintertid körde far i skogen, men det var jordbruket som var grunden. På den tiden var det konkurrens om var-enda grässtrå och vi slog alla täppor och kring varenda sten för att få vinterfoder till djuren, berättar Anna.

Somrarna tillbringade familjen i Mosselbodarna, men i början av juli flyttade man hem för slåtter och komidsommarfest - det årliga och mycket välkomna avbrottet i en tillvaro som annars dominerades av hårt arbete.

Barnen fick tidigt bidra till familjens försörjning och Anna blev väverska.

- Det jag vävde - Flovävar, kuddar, löpare och draperier - bytte vi mot varor hos Maria Bergman och Bröderna Bergman i Insjön, minns hon och tillägger att hon i början av 1930-talet hade plats i en jordbrukarfamilj.

I mitten av 1940-talet hjälpte hon Nises Anna, som var kocka på herrgården Fredriksberg. Det ledde till att hon fick jobb som kocka i skogsförläggningen Nian, en barack som låg i skogen ett stycke från den mer kända baracken Stockholm.

- Jag hushållade åt sex till sju karlar, ungefär lika många körkarlar som huggare, berättar Anna, som hade eget rum i baracken.

Bland körkarlarna märktes Matses Albert Eriksson och hans bror Axel, båda från Bomsarvet. Albert la märke till Anna och hon la märke till Albert.

- Jag vet inte riktigt hur det gick till, men vi blev ett par och gifte oss 1947, berättar Anna, som har fortsatt som väverska och som så sent som för ett par år sedan vävde nya mattor till sommarstugan.

Under släktträffen fick Anna möta stora delar av sin släkt. Utöver syskonen och deras ättlingar hade hon själv barn, barnbarn, barnbarns barn och barnbarns barnbarn på plats.

De fem generationerna utgjordes av Anna, dottern Gunnel Pettersson, hennes dotter Eva-Britt Östlund och hennes son Rickard med snart tvåårige sonen Adam. Anna var äldst av deltagarna och yngst var blott tolv dagar gamle Linus Jämte, barnbarns barn till Erik.

Deltagarna, som serverades smörgåstårta samt kaffe och kakor, fick ett släktträd som upprättats av Berit Koski. Elsa, yngst av syskonen, presenterade de olika släktgrenarna och släktmedlemmarna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons