Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni har fått som ni ville

Annons

Måste bara instämma i signaturen Andra Ögons insändare förra måndagen. Borlänge centrum har redan flyttat till Kupolenområdet. Den som inte inser detta är, enligt mig, blind eller mindre vetande.

Men egentligen så var väl detta vad de boende i centrum ville när de klagade vilt över att vårt kära centrum både bullrade och innehöll avgaser.

Jag har två frågor till dessa klagande: Vilken fungerande stadskärna innehåller inte detta? Och varför väljer man att bo i centrum om man inte vill ha den miljön?

Men grattis! Ni vann! Nu förvandlas Borlänge centrum till det lugna bostadsområde som ni eftersökte. Det kommer inom en snar framtid att bli både restauranger, barer och banker i husen där det tidigare var industriområde.

De är ju inte dummare än att de vill hålla till där människorna finns. Och med lite tur kanske gatan parallellt med vattenparken blir vår nya paradgata. Där stolta ungdomar med nyinköpta bilar, nybakade studenter, brudpar och stadens raggare visar upp sig för flanerande Borlängebor.

Det finns ju ingen sådan gata längre i vår stad. Den stängdes för att blidka dessa förvirrade hyresgäster som flyttat fel. Och då klipptes även stadens puls. Det fungerar att ha ett område gågator i städer som är större än två tvärgator. Men i en mindre stad som Borlänge är det förödande.

Det talas om att antingen bygga plank eller väderkvarnar då det blåser. Jag vill påstå att Borlänges politiker hittills byggt plank. Plank som hindrat all gemytlighet från att gro.

En stadskärna ska bullra, lukta och vara dynamisk. Man kan inte tvinga fram trivsel. Däremot kan man ganska enkelt kväva den.

Få se om de snart börjar bygga väderkvarnar istället och satsa på det område som kommer att bli Borlänge centrum. Bygg affärshus runt vattenparken och vips har vi det vackraste centrum som Dalarna kan uppvisa.

Utnyttja Kupolens dragningskraft och sikta på nya områden! Där det finns potential.

Det ena märkliga beslutet efter det andra fattas i Borlänge. Och man undrar om vissa beslut tas för attbråka med folk?Som att lägga marknaden på en parkering, med det dåliga argumentet att räddningskåren inte skulle kunna ta sig fram annars.

Det finns tvärgator överallt där de kan ta sig in vid behov. Eller olika torg/parker/grusplaner att använda för stånden. Hur tar de sig fram på andra marknader, som Rättvik eller Falukalaset?

Och hur sjutton hänger detta ihop med beslutet om att inhägna hela staden vid olika evenemang? Under Peace & Love festivalen fanns ju massor av stånd i centrum? Lika dant varje julskyltning?

Borde inte samma argument gälla även då? Vad sysslar de som bestämmer med egentligen. Märkligare marknad än de två senaste i Borlänge går nog inte att hitta.

Att man dessutom tillåter att omdirigera hela busstationen (Stationsgatan) tokmånga gånger varje år säger väl också en del om ledningen vi har.

Vi har en suveränt vacker scen vid Folkparken. Den står där och behöver varken byggas upp eller rivas. Eller gör som Falun. Använd ett torg. Vi har en stor stenöken längst ner mot järnverket.

Det kommer inte hamna fler affärer i centrum för att man flyttar bussarna ochdricker öl på gatan. Tro mig! Centrum har redan flyttat.

Varför har förresten Borlänge inget gemensamt nyårsfirande? Sånt som finns i andra stadskärnor. Vi behöver mer vettiga evenemang i den här staden. Tänk er vad vackert med nyårsraketer över vattenparkens broar.

KICKI

Mer läsning

Annons