Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nesses Rockband spelar igen

Annons

- Vi får väl se hur det går. Vi kunde ingen engelska på den tiden, utan skrev som vi tyckte att det lät från skivorna, säger sångaren och gitarristen Nisse Johansson.

Historien om Nesses Rockband började 1957.

Per-Ola Lindblom växte upp i en av personalbostäderna på Älvgården utanför Hedemora där pappan var socialassistent vid alkoholistanstalten. Vårdhemmet kallades så på den tiden.

- Pappa Erik skrev texter till sånger och tal som framfördes av det aktiva gäng som spelade amatörteater i NTO-föreningen Elfblomman.

Pappan regisserade också.

- Första minnet av Nisse var när han medverkade i uppsättnigen av Café Svarta katten, säger Per-Ola Lindblom.

Nisse Johansson bodde en kilometer bort i Ytternora och pojkarna gick i samma skola i Övernora. Det var en så kallad B-2-skola med tio elever i klasserna fyra, fem och sex som hade Maja Källgren som lärare.

En kväll kom Nisse till Templarlokalen med en gitarr. Per-Ola hade tidigare bara hört honom spela munspel vid teaterföreställningen.

Nisse tog några orena ackord på gitarren och sjöng Paul Ankas hitlåt Diana.

- Jag minns att jag hörde en stenkaka med Elvis hos några killar. De hade en gammal gitarr och jag satt där och provade mig fram. Killarna skulle ju lyssna på Elvis, men jag fortsatte testa på strängarna. Det slutade med att jag fick köpa gitarren. En tjej som var med i en revy skrev ner tre ackord. Jag försökte passa in ackorden så gott det gick. Det var därför jag kom och försökte köra Diana på tre ackord, säger Nisse.

- Men nu kan vi Diana med fler ackord, säger Per-Ola.

Lördagskvällens publik får recensera framförandet.

Sedan Nisse kommit underfund med att det även var möjligt att spela två ackord i moll av de fem som förekom i låten fattades det stora beslutet.

- Vi bildade Nesses Rockband.

- Roger Claesson värvades från kyrkbyn i Stora Skedvi, han kunde några ackord på piano och kände Håkan Sjöberg i Ansta som faktiskt kunde spela gitarr. Gunnar Morell i Fäggeby blev vår basist och vi körde i gång, säger Per-Ola.

Det blev framträdanden vid amatörparaden på Barnens dag i Hedemora Folkets park. När en grupp ungdomar skrek Nesse, Nesse, Nesse, tyckte parkchefen John Hedén att framträdandet tog för lång tid med tanke på att fler skulle uppträda. Nesses fick runda av.

Söndagen den 14 juli var det rockgala i Idrottsparken i Dala-Järna med bland andra Vita Björn och Björn Sesams orkester.

- Hans-Olov "Guggo" Gustavssons pappa ställde upp med sin Volvo Duett. "Guggo" var redan Hedemoras rockkung.

- Jag tror att Nisse sjöng Ray Charles låt I got a woman och att jag sjöng Elvislåten Wan´t you wear my ring up around your neck, säger Per-Ola.

- Hans Hansson från Blötberget vann och Sven Olov Eriksson blev tvåa. Jag tror att vi kom runt tionde plats av de tjugo som var med och tävlade.

På lördag blir det alltså stor nostalgiträff på NTO-lokalen i Örängarna. Lena Borgs och Monika Matsegård är värdar och ett 50-tal personer har redan anmält att de kommer.

De originalmedlemmar som kommer är Nils Johansson, Per-Ola Lindblom och Roger Claesson. Dessutom kommer Lars Kvarby, Jan Swedberg och Bengt Johansson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons