Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas hjälp med barnen

Annons

Den 14 december förra året sjukskrevs Thomas Verfå för utbrändhet - han var arg, grinig och väldigt trött. Men egentligen började han och familjens problem långt tidigare:

- Vi fick en för tidigt född flicka i augusti 1999 och det var väl då som Thomas började att känna sig dålig, säger Katarina Verfå.

Katarina studerar till psykolog på distans och för två och en halv månader sedan fick de en dotter, Viktoria. Tanken var att Katarina nu skulle vara föräldraledig på heltid och att deras två äldre barn, Filip, 4, och Angelina, 2, skulle fortsätt vara 35 timmar i veckan hos sin dagmamma. Men så blev det inte.

I februari sjukskrevs Filip och Angelinas dagmamma. Familjen Verfå hamnade i barnomsorgskö och därefter följde inskolning, dagissjuka och semester.

- Det har väl varit där sammanlagt två veckor sedan i februari, säger Thomas.

Katarina hann inte klart med sina studier och för Thomas blev det ingen tid över för vila.

- I dag känner jag mig helt färdig. Det är värre nu än det var i december, säger han.

Katarina har en ögonsjukdom som gör att hon är blind på ena ögat. Med det andra ögat kan hon "läsa en rad på tavlan". Thomas skjutsardärför barnen till och från förskolan och tar hand om mycket av marktjänstgöringen.

I månader har de nu kämpat för att få ha Filip och Angelina 35 timmar i veckan på förskolan, men eftersom Katarina är föräldraledig har de bara rätt till 15 timmar i veckan.

De första beskedet de fick från skoldistrikt Runn var att det behövdes ett intyg från en läkare att familjen behövde utökad barnomsorg, så att Thomas fick möjlighet att återhämta sig. Thomas läkare skrev då ett intyg som de skickad in. När Thomas några veckor senare ringde för att ta reda på beslutet fick han veta att man inte hade fått något intyg och att han var tvungna att lämna in ett nytt.

Thomas skickade då in ytterligare ett läkarintyg, denna gång tillsammans med ett intyg från sin psykolog och från socialförvaltningen. Alla sa entydigt att familjens barnomsorgstid borde utökas.

Beslutet från skoldistrikt Runn kom den 26 juni. Avslag med motiveringen att de inte handlade om Thomas, utan om Katarina.

- Nu sitter en kommunalinstans, socialen, och skriver intyg som en annan kommunalinstans, skolan, totalt struntar i, säger Thomas Verfå.

I beslutet uppmanades de att överklaga om de kunde skaffa ett intyg att Katarina var inskriven på skolan som studerande. De skaffade snabbt ett intyg från skolan.

Den 18 juli kom det nya beslutet - utökad barnomsorg med 25 timmar i veckan. Ett beslut som kom utan besvärshänvisning, det vill säga information om var de ska vända sig för att överklaga beslutet.

- Det pratas så mycket i dag om utbrändhet, att alla myndigheter ska samverka för att människor ska kunna komma tillbaka igen men för oss stupar det ju på barnomsorgen, säger Thomas.

Nu har han skrivit ett nytt brev, denna gång till skoldistriktschef Sture Östberg, för att återigen överklaga beslutet.

Mer läsning

Annons