Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekar till mordbrand

Annons

I går slutfördes första rättegångsdagen i mordbrandsrättegången där en 21-årig yngling anklagas för att under midsommarnatten ha bränt ned ett fritidshus utanför Hedemora. Under rättegångens första dag lade åklagaren fram polisens syn på vad som skedde under de tidiga morgontimmarna den 22 juni i år på ön Brunnaön.

Den åtalade unge mannen lade också fram sin version av vad som hände under midsommarhelgen, en historia som skiljer sig på många punkter från åklagarens, och som framförallt inte innehåller den mordbrand han är anklagad för att ha anlagt.

Advokat Barbro Sjöberg upprörs över brister i förundersökningen:

- Jag anser inte att förundersökningen är objektiv. Och det är särskilt allvarligt eftersom det här gäller en ung människa som tidigare är ostraffad, och nu fått sitta en månad i häkte.

Barbro Sjöberg menar att polisen redan på ett tidigt stadium bestämt sig för en gärningsman, och inte följt upp andra spår, och inte heller följt upp detaljer som kunnat tala till den nu åtalade 21-åringens fördel.

Målet bygger uteslutande på vittnesuppgifter. Ett stort antal personer befann sig på ön under midsommaren, både på den fest som den åtalade gick på, och i de andra husen på ön. Den åtalade och många av vittnena var höggradigt berusade under natten då huset brann. Det finns ingen teknisk bevisning som binder den åtalade vid brottet. Eftersom branden var mycket intensiv finns mycket lite kvar av huset. Det går inte att klargöra hur branden startade, och det går heller inte att säga om eller hur någon har tagit sig in i huset. Låset har dock klarat branden och låskolven befinner sig i låst läge. Det finns alltså heller inga fingeravtryck på verktyg eller tändstickor som kan visa att den åtalade tände på, eller befann sig i huset.

Under rättegångens första dag hann rätten bara kalla ett fåtal vittnen, vilket innebär att tingsrätten kan tvingas att förlänga förhandlingarna, så att de inte avslutas förrän i mitten av nästa vecka. Rättegången fortsätter på måndag.

Mer läsning

Annons