Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades söka färdtjänst

Annons

Tidigast 15 augusti skulle han kunna ansöka om färdtjänst och sedan skulle det ta en månad eller mer för kommunen att bedöma om han var berättigad eller inte

Kortzon som sökte färdtjänsten via kommunens växel lade inte namnet på minnet på den kvinnliga tjänsteman han kopplades till. Han godtog beskedet även om han tyckte det var underligt. Så han vände sig till NLT när semestertiderna gjorde det omöjligt att nå ansvariga på kommunen:

- När jag frågade vem som hittat på det här så sa hon att det var ett politiskt beslut. Hon kanske trodde att det var ett bra sätt att få tyst på mig och andra.

- Jag har inte kommit utanför dörren annat än via sjukresor till återbesök hos doktorn. Jag får inte stödja på benen och det är ett helt annat kapitel att jag inte fått en rullstol än. Jag tycker att det är helt oacceptabelt att man måste vänta nästan tre månader på besked om man får färdtjänst eller inte.

- Jag har anhöriga som har kunnat handla mat åt mig men det finns ju andra, pensionärer och handikappade barn som är behov av färdtjänst men som kanske fått sitta isolerade hemma hela sommaren på grund av att kommunen inte haft en tjänsteman i tjänst, säger Kortzon som frågar sig om kommunen agerat lagligt.

Kortzon som i sitt arbete ofta kör färdtjänstberättigade är övertygad om att han är berättigad till färdtjänst och så har han läkarens intyg att visa upp om rullstol och andra handikapphjälpmedel inte duger som bevis.

Förvaltningschefen Nils Nyström som inte hört om fallet säger spontant att det känns som om kommunen gett Kortzon ett felaktigt besked:

- Vi har haft bekymmer med handläggningen men om det varit akuta fall där någon skulle ha specialfordon så skulle någon av utredarna ha gått in. Utredarna har varit i tjänst hela tiden.

- Vi har en färdtjänsthandläggare som sköter all administration.

- På grund av familjeskäl har hon varit ledig och sedan kom semestern.

- För att man ska kunna få färdtjänst så ska det vara en bestående skada som sträcker sig minst över ett halvår och att man inte kan använda allmänna kommunikationer.

- Färdtjänst är ingen akutverksamhet utan är en biståndsprövning och ett beslut.

Nils Nyström understryker att det inte är fråga om något politiskt beslut i nämnden:

- Däremot informerades nämnden om att vi hade ett problem med den aktuella handläggarens frånvaro. Men därifrån att få till det att vi inte skulle handhålla färdtjänst är steget långt. Vi informerar regelmässigt nämndpolitikerna så att de vet om det dyker upp frågor när de möter folk så att de kan förklara. säger Nyström.

Mer läsning

Annons