Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades sjukpenning - var inte tillräckligt sjuk

Annons

Under hela sitt liv har Yvonne arbetat. 2000 blev hon arbetslös. Under 2004 fick hon praktikplats och trivdes bra och skulle återvända till arbetet efter jul och nyår 2004.

Men så blev det inte.

På nyårsaftonen fick hon bröstsmärtor och tog sig till en distriktsläkare den 10 januari 2005.

Hennes blodtryck uppmättes till 200/95. Besöket slut-ade med att hon blev inlagd på Falu lasarett.

Efter sjukhusvistelsen, som varade ett par dagar kände sig Yvonne ännu inte frisk. Hon sökte på nytt upp en läkare den 27 januari och blev sjukskriven fram till den 30 januari. Den 31 uppsökte hon på nytt en läkare och blev sjukskriven till och med den 15 mars.

Blodtrycket var alltjämt mycket högt. Hon väntade på att få sin utbetalning av sjukpenning från försäkringskassan, men när ingen utbetalning kom ringde hon själv till försäkringskassan och fick dagen därpå veta att man ifrågasatte hennes skäl till sjukskrivning.

Detta eftersom läkaren som sjukskrivit henne skrivit att hon var stressad av att vara i arbetsmarknads- åtgärder och att hon kände sig värdelös och nedstämd.

Vidare skrev läkaren att Yvonne inte hade ork att få till Arbetsförmedlingen. Det höga blodtrycket hade med hennes stressiga situation att göra, men somatiskt klarade kroppen av arbete, skrev läkaren. Men inget av det här stämmer, hävdar Yvonne.

- Det värsta är inte att bli trodd. Jag har arbetat hela mitt liv och jag har verkligen sökt jobb. Att jag skulle ha dåligt självförtroende stämmer inte, jag trivdes mycket bra på min praktikplats och det var tal om att jag skulle få anställning där, säger hon.

Försäkringskassan skriver i sitt beslut att läkaren har sjukskrivit henne för att hon inte haft kraft och ork att delta i arbetsmarknads- politiska åtgärder.

Det faktum att hon har högt blodtryck fäster man inte någon uppmärksamhet vid, utan menar att behandling av för högt blodtryck tar tid. Det fanns därmed ingen grund för att Yvonne skulle få sjukpenning för perioden 27 januari till och med den 15 mars.

Seko Dalarna har drivit Yvonnes ärende och de vände sig till länsrätten, men där avslogs ärendet. Rätten gick helt på försäkringskassans linje.

- Vi ska vända oss till kammarrätten, men först måste förbundet avgöra om det är möjligt att driva ärendet vidare, säger Ola Brossberg, ombudsman vid Seko Dalarna.

- Läkaren har skrivit ett sjukintyg som inte stämmer överens med verkligheten. Och det här intyget ligger med och skvalpar hos försäkringskassan och i länsrätten, säger han.

Under 2006 har det dock inte varit något problem att få medicinskt underlag för sjukskrivning.

Yvonne heter egentligen någonting annat.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons