Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindkraft vid Falkenberg

Annons

Fiskeriverket vill inte ha någon vindkraftpark vid Skottarevet utanför Falkenberg. I ett yttrande till miljödomstolen säger man nej till den 12,5 kvadratkilometer stora anläggningen.

Fiskeriverket anser att det aktuella området är särskilt känsligt ur allmän fiskesynpunkt och föreslår att en vindkraftsutbyggnad utmed västkusten bör förläggas vid mindre känsliga områden.

Över 50 olika fiskarter har påträffats vid provtrålningar med forskningsfartyget Argos under perioden 1999_2005. De dominerande arterna är sill, torsk och vitling, lerskädda, sandskädda, skrubbskädda, rödspotta och skarpsill. Provfisken visar att det finns lekplatser för framför allt torsk och plattfisk, skriver Fiskeriverket.

Både fritidsfisket och yrkesfisket bedöms ha betydande verksamheter kring Falkenberg. Störningarna som bygget av en vindkraftpark innebär medför troligtvis sämre fångster för både fritidsfisket och yrkesfisket. Det handlar om buller, sedimentsspridning och magnetiska och elektriska fält, enligt Fiskeriverket.

TT

Mer läsning

Annons