Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till utförsäljning

Annons

Det visar en undersökning som Skop har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen. 512 personer i Falu kommun har svarat på frågor om vad de tycker om sitt boende och om försäljning av Kopparstadens fastigheter.

Hyresgästföreningen valde Falun som enda kommun i länet eftersom oppositionsrådet Mikael Rosén föreslagit att delar av Kopparstadens bestånd ska säljas.

Hyresgästföreningen är nöjd med undersökningens resultat eftersom den visar att en majoritet av kommuninvånarna är emot att delar av Kopparstadens fastigheter säljs till privata värdar.

- Det är bra och positivt att man vill behålla hyresrätter i kommunens ägo, säger Tage Kellander, ordförande i Hyresgästföreningen i Falun.

Av samtliga tillfrågade är 52 procent emot att Kopparstaden säljer fastigheter till privata värdar, 35 procent är för. 13 procent har ingen åsikt i frågan.

Mest negativa till försäljning är de som bor hos allmännyttan (Kopparstaden) där är 63 procent emot, följt av bostadsrättsinnehavarna (61 procent emot), villaägarna (49 procent emot). En grupp är för att allmännyttan säljer bostäder. Det är de som själva bor hos en privatvärd.

Varför tror ni inom hyresgästföreningen att de som bor hos privatvärdar är för fler privata hyreslägenheter?

- De tycker väl att det är bra, att det sköts bra, säger Annakari Berglund, hos Hyresgästföreningen Region Mitt.

Bland moderaternas, folkpartiets och centerns väljare vill de flesta att delar av allmännyttan säljs.

Kristdemokraternas, socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets sympatisörer vill behålla lägenheterna i det kommunala bolagets regi.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons