Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till sommarjobb

Annons

Ett uttalande som får sockenkontorets projektsamordnare, Sven Smedborn, att reagera starkt.

-Hanteringen är gruvligt taskig.

Sommarjobb i form av gräsklippning och annat på kommunal mark har administrerats av sockenkontoret de senaste åren. Ungdomar i Siljansnäs har under några sommarveckor fått chansen att tjäna en slant, och dessutom fått möjlighet att på det viset få närmare kontakt med samhällsapparaten.

Smedborn menar att det har handlat om att ge en puff i ryggen åt ungdomarna. Ett sätt för ungdomarna att skapa kontakter i arbetslivet.

Att sedan beskedet från bolaget kommer bara någon vecka innan sommarlovets början tycker Smedborn rent av är tarvligt. Förra året fanns över 30 sommarjobbare i Siljansnäs, tack vare sockenkontorets försorg.

Hans Bergman har förståelse för Sven Smedborns kritik men har inget val. Nej till sommarjobb är en följd av ett styrelsebeslut. Genom att låta bolagens egna tjänstemän klippa gräs och dylikt handlar det om en besparing i 150000-kronorsklassen. Bergman menar att det enda sättet till sommarjobb är att kommunen, precis som i andra kommuner, går in och stöttar när det gäller sommarjobb.

-150 000 kronor är mycket pengar, säger Bergman. Det handlar om att utföra jobben så rationellt som möjligt. Det finns ingen anledning att bolagen ska subventionera ungdomar i Siljansnäs eller på andra orter.

Sven Smedborn anser att ungdomar i Siljansnäs nu inte har en chans till sommarjobb. Utan körkort står de sig slätt. Nu kanske det blir så i sommar att ungdomarna istället driver runt och ställer till det. Det kommer att kosta samhället mångdubbelt mer, dundrar Smedborn och fortsätter:

-Jag tror att de båda bolagen håller på att vittra sönder inifrån. Chefer slutar en efter en. Inte alls så konstigt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons