Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret

/
  • Innan skyddsjakt på varg i Gimmenreviret ska skrämselåtgärder anammas, exempelvis gummikulor eller knallskott.

Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt på den närgångna vargen i Insjön. Inte heller skyddsjakt på vargen i Ornäs. En första åtgärd blir i stället att försöka skrämma rovdjuren med exempelvis gummikulor eller knallskott.
– Skyddsjakt tar vid om ingen annan lösning finns, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Henrik Thurfjell.

Annons

Beslutet motiveras med att ett nyfiket och undersökande beteende är naturligt hos vargar och att man bör pröva andra åtgärder först, framför allt skrämselåtgärder.

Om det rör sig om en och samma varg i Insjön och Ornäs vet ingen med säkerhet. Så kan vara fallet. Med all säkerhet rör det sig om djur från Gimmenreviret som bland annat omfattar delar av Falu och Leksands kommuner och där föryngring skett både 2010 och 2011. Den 8 december spårade Länsstyrelsens personal ett revirmarkerande par och fyra-fem valpar i området.

Det var för ett par veckor sedan som ett par ryttarinnor överraskades av en alltför nyfiken varg under en ridtur mellan Sörskog och Bäckberg. Veckan därpå, på Luciadagen, mötte flera personer en varg som uppfattades som "helt oskygg" i trakterna av Vassbo och Lilla Ornäs där också vargar bland annat tagit dovhjort i närheten av bebyggelse. Båda tillfällena resulterade i ansökan om skyddsjakt på varg.

I ett pressmeddelande heter det att Länsstyrelsen ser allvarligt på situationer där varg uppvisar ett närgånget beteende, och Länsstyrelsens personal har därför varit på plats för att närmare undersöka situationen.

Henrik Thurfjell framhåller att det är lagen som gäller i första hand. Innan skyddsjakt beviljas ska andra lämpliga lösningar tillämpas för att försöka få undan vargen från människans omedelbara närhet. Forskarrön visar att skrämselmetoder som gummikulor och knallskott har effekt. Något som tidigare också tillämpats i Värmland.

Fungerar verkligen skrämselmetoden?

– Ibland, säger Thurfjell.

Han menar att skrämselmetoder av den här typen gör att vargen uppfattar människan som hotfull och obehaglig och beger sig därifrån. Skrämseltaktiken kan komma att genomföras ganska snabbt, tror Henrik Thurfjell.

– Vargar är läraktiga djur. Upplever de människan som obehaglig ger de sig av.

Skulle varken gummikulor eller knallskott fungera på Insjö/Ornäsvargen kan det bli aktuellt med skyddsjakt framöver. Så säger lagen.

– Skyddsjakt tar vid om ingen annan lösning finns.

Har du redan nu hört reaktioner på ert beslut?

– En del förstår. En del blir arga.

Mer läsning

Annons