Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt

Annons

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen: "Länsstyrelsen finner inte att det i lagstiftningen finns stöd för att bedriva skyddsjakt på varg i syfte att förhindra upprepad föryngring eller att allmänt minska stammarna av rovdjur i vissa områden. Eventuell framtida jakt i sådana syften kräver dessutom att principer behöver utarbetas för hur och när jakten ska tillåtas."

-Ansökan gäller som vi tolkar det jakt på Amungenvargarna för att förhindra föryngring. Men det finns inget stöd i lagstiftningen att ta bort vargar av det skälet. De vargar som ska bort är de som gör stor skada. Amungevargarna har inte gjort någon stor skada så man kan inte motivera skyddsjakt med de skälen, säger Lena Berg som är handläggare av rovdjursfrågor på länsstyrelsen.

Begäran om skyddsjakt på varg i Rättviks kommun registrerades den 15 februari hos Naturvårdsverket. Fyra av elva ledamöter i kommunstyrelsen ställde sig bakom ansökan medan de övriga ledamöterna avstod från att rösta.

I ansökan till Naturvårdsverket skriver kommunstyrelsens ordförande Jonny Jones (c) bland annat att jordbruk och fäbodliv är viktiga sektorer för näringslivet i kommunen. Dessutom pekar han på att jakten har oerhört stor betydelse för många kommuninnevånare, vilket också genererar arbetstillfällen genom ett ökat antal besökare.

Jonny Jones vill förlägga vargjakten till de östra delarna av kommunen i trakterna kring Bingsjö. I ansökan framhålls också att den ansökta jakten inte anses påverka stammens fortlevnad, utan är till för att minska belastningen i vissa områden.

Anders Wetterin är biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

-Vi har begärt in remissvar från viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation och från Gävleborgs länsstyrelse. Vi har skrivit att vi önskar svar senast tredje mars, säger Wetterin och förklarar att remissinstanserna inte är tvungna att lämna något svar utan kan välja att avstå. I går kunde han inte med säkerhet säga om något svar inkommit då det är en viss fördröjning i registreringen av inkommande post.

Wetterin kan inte heller säga något om det kommande beslutet.

-Alla vargärenden bedöms för sig. Det sker från fall till fall. Det kan ta flera veckor till ett beslut, säger han.

KÄLLA: LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons