Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nytt kraftverk

Annons

Kraftstationen var i drift 1917-1978 då maskineriet havererade. Kvar på platsen finns i dag vattenkanalen, en mindre damm samt fundamentet för själva turbinen som allt ligger vid sidan av älvfåran.

I miljöbalken är Västerdalälven uppströms Hummelforsen i Vansbro numera skyddad för vattenkraftutbyggnad - om den inte kan anses förorsaka endast "obetydlig miljöpåverkan".

Besparingsskogen avser att bygga upp kraftstationen på samma plats samt att göra en 28 meter lång betongdamm ut i älvfåran för att leda mer vatten in till kraftverkskanalen.

Fiskeriverket har inspekterat området på plats och kommit fram till att Ejforsen har synbart goda förutsättningar för öring och harr. Man noterade också att det inte finns någon egentlig tröskel eller grunddamm ut i älvfåran, annat än rester av ett par stockar vid vattenintaget till kanalen.

Att anlägga en betongtröskel över huvudfåran kommer att innebära förhållandevis stora ingrepp i vattendragets miljö. Det planerade utnyttjandet av vattenföringen i Ejforsen samt den föreslagna betongtröskeln kan inte anses som endast obetydlig miljöpåverkan, skriver Fiskeriverket och kommer till slutsatsen att kraftverksplanerna inte ryms inom miljöbalkens bestämmelser.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons