Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nya grannar

Annons

1998 begärde en kvinna att få bygglov på Övre Gruvriset för en, alternativt två villor. Men hon fick inget på grund av att det det då var svårt att ordna avloppsfrågan.

Men nu när kommunen dragit fram va till området är saken i ett helt annat läge. I torsdags tänkte byggnadsnämnden ge henne ett positivt förhandsbesked om bygglov för en villa om hon anpassade den till omgivningen.

Men grannarna vill inte ha dit henne. Det genomgående temat i de sex protestbrev som byggnadsnämnden fått är att ytterligare bebyggelse skulle förstöra området ur både natur- och miljösynpunkt.

Övre Gruvriset har en lantlig idyll och så bör det förbli anser de protesterande som inte vill se området förvandlas till villakaraktär.

Så här står det till exempel i ett brev från en stockholmare med sommarviste 25 procent av året på Övre Gruvriset.

- Jag vill påstå att Gruvrisets "väsen" och skönhet är ett skört tillstånd. En eller flera nya fastigheter skulle i sig dra ner drastiskt på skönhetsvärdet och jag skulle tolka det som åsidosättande av min integritet.

Nu fick inte kvinnan sitt positiva förhandsbesked. Men det beror inte på att byggnadsnämnden ändrat uppfattning och vill gå de protesterande grannarna till mötes.

Orsaken är det pågår en inventering av miljövärdena i området det är också ytterligare fem villor på gång till området som kommunen vill ha dit och alla bygglovsärendena ska behandlas i en klump när inventeringen är klar. Därmed kan man anta att protesterna kommer att bli än mer högljudda framöver om byggnadsnämnden vill släppa fram all villorna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons