Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ny psykavdelning intill daghemmet i Noret

Annons

- Vi är jätteglada. Det är bra att landstingsledningen tagit sitt förnuft till fånga. Om satsningen på Mora Ungdom fullföljts hade vi drivit ärendet till högre instanser, säger en av föräldrarna, Eva Marie Tysk.

Ingalill Persson förstår föräldrarna.

- Deras oro måste vi ta på allvar och vi i landstinget får ta konsekvenserna av att vi brustit i vår information om vilka ungdomar som skulle placeras i Mora.

Enligt Ingalill Persson var endast motiverade och avgiftade ungdomar aktuella för enheten i Mora.

Ett annat skäl till beslutet är att den enhetschef, som utsågs den 4 oktober efter en omfattande rekrytering, Roger Hamrén, hoppat av tjänsten.

Enligt Ingalill Persson kommer hela planeringsarbetet att göras om. Det gäller bland annat hitta en ny verksamhetschef, som kan hålla i en länsövergripande verksamhet med förebyggande vård, motivationsarbete samt utredning av ungdomar med psykiska problem.

Var den verksamheten slutligen placeras kan delvis bero på vilken hemvist den kommande verksamhetschefen har.

Det nya beslutet medför att Mora förmodligen går miste om de 20-talet arbetstillfällen som knutits till etableringen av Mora Ungdom.

Under torsdagen informerades all personal inom psykiatrin i Mora, närmare 30 personer. Däribland de fyra personer som under sommaren och hösten utbildats för att börja på Mora Ungdom. De arbetade tidigare på den numera stängda psykiatriska vårdavdelningen.

Ingalill Persson uppger att ingen av personalen kommer att sägas upp.

- Vi ska hitta andra lösningar för dem. Det finns andra jobb att erbjuda.

Den berörda personalen känner besvikelse.

En av dem säger att personalen fick signaler om landstingets nya planer i onsdags. Då framkom ett skäl från landstingsledningen, svårigheter med att rekrytera 20 personer till Mora Ungdom.

- Jag misstänker att det blivit ett politiskt spel om att slippa etableringen av Mora Ungdom i Mora. Det här var ett bra skäl, säger en från den berörda personalstyrkan.

Några av de anställda som skulle börjat på Mora Ungdom kommer nu att ställa krav på antingen jobb vid psykiatrin i Falun eller också vara hemma mot betald lön.

- Vi kan inte gå omkring och känna oss meningslösa längre, säger en i den berörda personalstyrkan.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons