Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till "Made in EU"

Annons

I EU vill man stärka medborgarnas Vi-känsla genom att införa det nya begreppet "Made in EU". Arbete pågår så vi vet inte var det slutar men risken finns att vi konsumenter i framtiden inte kan avgöra var en produkt har sitt ursprung.

Rimligen borde ambitionen vara den motsatta, att förfina informationen i stället för att fördunkla den. Det finns mängder av goda motiv till att minska transporterna. Hur ska konsumenten kunna bidra till det om man inte kan avgöra ursprung? Lokal produktion för lokala behov kan till och med vara värt ett något högre pris.

Hur många öre per kilo eller liter av en vanlig produkt kan det vara värt att minska antalet långtradare på våra vägar med 10 eller 20 procent? Det är en folkhälsofråga med många dimensioner.

Kanske minskar kostnaden för trafikolyckor och vägunderhåll mer än priset ökar på varorna.

Som konsumenter måste vi ständigt ställa krav. Köp inte en produkt där det fuskats med sociala och arbetsmiljörättsliga frågor.

Då riskerar du själv att med tiden bli utan de förmånerna. Ställ krav på miljöredovisning, transportlängd, energiförbrukning och innehållsförteckning.

När avståndet ökar mellan producent och konsument ökar även risken att du blir lurad. Säg därför nej till "Made in EU".

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Mer läsning

Annons