Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till lagligt fiske

Annons

För ett år sedan drogs arbetet med att bilda fiskevårdområde Dormen igång, igen. Vid ett möte träffades större markägare som Hedemora kommun och Sveaskog.

Tidigare i höst träffade kommunen, länsstyrelsen och lantmäteriet övriga fiskerättsägare.

-Dessvärre är folk inte alls med på det hela, säger Hanna Forslund, planingenjör vid Hedemora kommun.

Länsfiskedirektör Ulf Pierrou från Länsstyrelsen Dalarna är mycket förvånad över fiskerättsägarnas inställning.

-Vi tar inte bort några rättigheter utan stärker dem och i de flesta fall är folk måna om att få sina rättigheter stärkta, förklarar Ulf Pierrou som stött på ett liknade fall utanför Falun.

-Icke fiskerättsägare ville inte ha en förening för då skulle tjuvfisket komma i dagen, konstaterar Ulf Pierrou som var med på mötet om Dormen.

Det räcker inte med att äga hus, mark eller strand för att automatiskt ha rätt att fiska. Vissa fastigheter har fiskerätt, andra inte.

-Sportstugeägare var inte med på mötet om Dormen, berättar Ulf Pierrou som menar att det är fiskerättsägare man lyssnar på.

Via telefonsamtal har han sedan fått andra, mer positiva, synpunkter från fiskerättsägare.

-Det verkar som om bysämjan går före. Jag är förvånad över att man inte brydde sig om att folk fiskade i Dormen. Det de sa var att kräftorna får de inte ta, fortsätter Ulf Pierrou som ser det lagliga sportfisket som en inkörsport till utvecklingen av landsbygdsturismen.

Om Länsstyrelsens jurister säger ja till att en förening bildas menar Hanna Forslund att kommunen och Sveaskog tills vidare kan bilda en interimsstyrelse.

Övriga fiskerättsägare blir medlemmar och Hanna Forslunds förhoppning är att de tar över styrelsearbetet. Om det ens är möjligt att ta tillbaka ansökan på grund av ointresse vet hon inte.

-Vi kan låta saken ha sin gång eller så blir det en politisk fråga, fortsätter Hanna Forslund.

Statliga medel finns fortfarande för bildandet av fiskevårdsområdet.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons