Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till kraven från kommunchefen

Annons

Magnusson har varit hårt pressad under de senaste dagarna och det står också klart att en stor del av turbulensen kring Waltrés eventuella lön framöver beror på ett misstag av Gunnar Magnusson.

I kommunstyrelsens protokoll från det sammanträde där Waltrés anställning behandlades står tydligt att det handlade om en provanställning. I det anställningsavtal som Magnusson senare upprättade ändrades formuleringen till visstidsanställning sedan han fått vetskap om att en provanställning inte kunde vara längre än sex månader.

- Naturligtvis skulle jag gått tillbaka till kommunstyrelsen och frågat; Hur gör vi nu? Därefter skulle vi ha fattat ett nytt beslut, säger Gunnar Magnusson.

Vad är då orsaken till att kommunchefen hastigt lämnade Vansbro? Att det handlat om att han sparkats förnekas ihärdigt men kommunalrådet medger ändå att Waltré fått "tydliga signaler" från presidiet, Magnusson, Weigel och Gyllenvåg. Tydliga signaler om missnöje som därefter fått Waltré att själv författa ett avslutsavtal.

Orsaken ska ha varit tydliga samarbetsproblem med de övriga två stabscheferna där Waltré inte klarat att inneha rollen som en av tre stabschefer.

- Tyvärr har han inte fått med sig alla. Waltré har nog velat vara lite mer kommunchef och lite mindre stabschef än vad tanken är med vår organisation med delat ansvar, säger kristdemoktraten Torsten Larsson diplomatiskt.

- Det handlar mycket om att personkemin måste stämma, är Magnussons analys.

Vilka krav kommer då kommunen nu att ställa på Staffan Waltré?

- Kommunstyrelsen har sagt nej till hans anspråk, något han knappast lär acceptera, menar Gunnar Magnusson.

Kommunstyrelsens nej innebär att erbjudandet blir att han är fri att gå men då helt utan ersättning. Alternativen är att han accepterar detta eller att han får återgå i tjänst anställningstiden ut. Frågan är då hur de övriga stabscheferna skulle uppleva en sådan lösning?

- Han kan väl röja busk, lär enligt en källa någon av kommunstyrelsens ledamöter ha uttryckt sig bakom de stängda dörrarna.

Mest troligt är ändå att affären utmynnar i en förhandling mellan Waltrés fackliga företrädare och jurister från Kommunförbundet.

Tror ni att han återgår i tjänst?

- Förutsättningarna är inte goda, säger Torsten Larsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons