Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till hus vid stranden

Annons

Tomtområdet, med ett tiotal tomter som arrenderas ut, tillkom innan bestämmelserna om strandskydd trädde i kraft 1975. Strandskyddet sätter stopp för bebyggelse inom 100 meter från strand för att stränder inte ska bli stängda för allmänheten.

Hittills är hälften av tomterna vid Tandsjön bebyggda. Förra året beviljade byggnadsnämnden i Malung strandskyddsdispens och bygglov för ytterligare ett fritidshus i området. Huset skulle stå 70-80 meter från stranden, på en sluttning upp från sjön.

- Nämnden gjorde bedömningen att huset inte skulle hindra allmänhetens tillträde till stranden och genom höjdskillnaden tyckte man också att byggplatsen var relativt avskild från stranden, säger stadsarkitekt Hans E C Johansson vid byggnadsnämnden i Malung.

Naturvårdsverkets överklagade bygglovsbeslutet och fick då medhåll av länsstyrelsen. Både Naturvårdsverket och länsstyrelsen gjorde en annan bedömning än byggnadsnämnden. Medan byggnadsnämnden tyckte att höjdskillnaden mellan sjön och stugan talade för att stugan skulle kunna byggas utan att anses störande så fann Naturvårdsverket och länsstyrelsen att höjdskillnaden innebar särskilt hög kvalitet på tomten, litet av en utsiktsplats över sjön.

Byggnadsnämnden såg den här stugan som en komplettering av befintlig bebyggelse, vilket kan medges enligt gällande översiktsplan. Det finns några hus till i området och det finns hus närmare sjön.

Naturvårdsverket tyckte att byggnadsnämnden feltolkade sin egen översiktsplan och menade i stället att man skulle gå efter regeln att vara restriktiv med att släppa fram ytterligare bebyggelse vid Tandsjön.

Byggnadsnämnden har överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen.

- Det är en preliminär överklagning inlämnad. Nu ska nämnden diskutera om ärendet ska drivas vidare. Det måste ju finnas en chans att få rätt och jag förväntar mig en grundlig diskussion i nämndens nästa sammanträde, säger Johansson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons