Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till gatubelysning i Uvnäs

Annons

Det ser fortsatt mörkt ut för de boende i Uvnäs och Holtäkt. I går sade gatu- och parkstyrelsen nej till deras önskan att få gatubelysning.

Redan 1996 ansökte Uvnäs-Holtäkt vägsamfällighet om att få kommunal gatubelysning, men utan resultat.

I den nya ansökan påpekar byborna att Falubor i ytterområdena inte är bortskämda med kommunal service i form av vägbulor, rondeller, cykel- och gångvägar: "Eftersom kommunala medel ska komma alla invånare till del så måste det bli vår tur någon gång att få något av det som satsas."

I går sade dock gatu- och parkstyrelsen nej till de boende i Uvnäs och Holtäkts vädjan om att få gatubelysning.

Ansvaret för drift, planering och anläggning, det vill säga bland annat gatubelysning, ligger alltid på väghållaren - i det här fallet alltså på Uvnäs-Holtäkt vägsamfällighet.

Utvecklingen går också mot att Falu kommun tar mindre ansvar för vägnätets belysning. Redan i dag har kommunen lämnat över ansvar för skötsel av en tredjedel av belysningen som finns utmed det statliga vägnätet till Vägverket. Kommunens förhoppning är att Vägverket så småningom ska överta ansvaret för all belysning längs med det statliga vägnätet i Falun.

Kommunens plan är sedan att gå vidare och förhandla med dem som har ansvar för belysningen också på "det enskilda vägnätet", det vill säga bland annat vägsamfälligheter. Med motiveringen att innan alla dessa förhandlingar är genomförda vill inte gatu- och parkförvaltningen investera i en utökad trafikbelysning på enskilda vägar sa politikerna nej till bybornas ljusönskan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons