Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Dalaporten

Annons

Det är den bedömning kommunens tjänstemannagrupp gjort efter att ha tittat på Dalsällskapets förslag om utveckling av Säterdalen.

Tjänstemannagruppen har haft kontakter med länsstyrelsen, Dalsällskapet, Mål 2 kontoret länsstyrelsen Gävleborg och Neda.

Statens naturvårdsverk ansvarar för naturum i Sverige och kommer inom överskådlig tid inte att etablera ett tredje naturum i Dalarna. I dag finns naturum i Siljansnäs och vid Fulufjället.

Dalsällskapets förslag om Dalaporten med stadsrastplats kräver därför byggande och driftsansvar av annan än Statens naturvårdsverk.

Vid veckans möte beslöt arbetsutskottet att föreslå kommunstyrelsen att det ansöks om projektmedel/naturvårdsbidrag för att ta fram förslag på ett besökscentrum för Säterdalen. Förslaget ska även kunna vara grund för att söka medel för byggande av besökscentrum.

Statens naturvårdsverk har medel för engångsinsatser som besökscentrum och information för värdefulla naturområden. Andra möjliga statsbidrag är regeringens kommunala och lokala naturvårdsbidrag för insatser inom naturvårdsområdet.

Den närmaste ansökningsomgången är fram till den 13 september. Bidrag kan ges med 50 procent av kostnaden.

I förslaget till kommunstyrelsen ingår att tjänstemannagruppen är ledningsgrupp för ansökan om projektbidrag. Dessutom att tillsammans med Dalsällskapet ta fram förslag för fortsatta arbete med Dalsällskapets rapport och föreslagna framtida organisation och drift och verksamhetsansvar för Säterdalens nöjesdel.

När det gäller naturdelen tas ingen ställning. Frågan om naturreservat är överklagat och inte behandlat av regeringen och fram till dess gör länsstyrelsen inget när det gäller till exempel planerna på att förlänga vandringsleden från Ljusterbro ut till Dalälven.

Vid arbetsutskottets möte presenterades även en plan för underhåll och framtida användning av byggnader inom nöjesparken. Någon ställning till förslaget togs inte av arbetsutskottet.

I planen återfinns bland annat rivning av gamla spelhallarna på Spikholmen.

Olika alternativ för dansbanan finns. Ett är att rusta nuvarande dansbana, vilket beräknas kosta 1,6 miljoner kronor.

Ett annat alternativ är att riva dansbanan och bygga en ny sommardansbana, en kostnad på drygt 1,1 miljoner kronor för rivning och nybygge. Driftskostnaden för en sommardansbanan blir också lägre än för alternativet att behålla och rusta nuvarande dansbana.

Bedömningen är att den nuvarande dansbanan kan användas ytterligare något år och bygget av en ny sommardansbana eller rustning av nuvarande dansbana föreslås till 2007.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons