Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till bilar i centrum

Annons

Den ekonomiska föreningen Borlänge Centrumsamverkan har begärt att Stationsgatan och Målaregatan ska öppnas för biltrafik.
Båda gatorna har varit avstängda för allmän biltrafik sedan maj 1993 respektive december 1992.
Trafiknämnden har begärt ett yttrande från miljönämnden som säger bestämt nej till att öppna de båda gatorna igen.
Mätningar visar att Stationsgatan redan i dag Borlänges mest förorenade gata.
Om den åter öppnas för trafik försämras miljön ytterligare för de som bor och vistas i centrum, både vad gäller luftföroreningar och buller.
Om Målaregatan öppnas för trafik kommer uteserveringarna längs gatan att utsättas för mer buller och avgaser. Miljönämnden bedömer att olägenheterna blir så stora att uteserveringarna längs gatan måste stängas.
— Runt om i landet försöker kommunerna göra sina centrum bilfria. Det finns ingen anledning att öppna de här gatorna för biltrafik igen. Det vore ett steg tillbaka för miljön, säger Göran Tägtström.
Beslutet orsakade inga diskussioner i miljönämnden.
— Alla, utom moderaterna som reserverade sig, ställde upp bakom beslutet, säger Tägtström.
Moderaterna var redan från början motståndare till att stänga gatorna för biltrafik och vill nu undersöka möjligheterna med att åter ha öppet.
— Vi vill på prov ha öppet under några månader och sedan göra en utvärdering. Man kan begränsa öppethållandet till en del av dygnet. På så sätt ökar inte bullerstörningar på nätterna. Det ska endast vara öppet för genomfartstrafik, säger Anna Granlund (m).
Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons