Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till avgiftsfri parkering på Lugnet

Annons

För ett tag sedan lämnade Falupartisterna Ulf Elgemyr och Maria Wilje in en motion där man kräver avgiftsfri parkering på Lugnet. En begäran som fritidskontoret dock föreslår kommunstyrelsen att avslå.

- Vi säger nej av flera skäl. En viktig anledning är säkerheten, säger fritidschef Lars Runsvik.

- Vi upplever parkeringsmoralen som mycket låg. Parkering sker var som helst, vilket gör att räddningstjänsten får problem att komma fram till de olika anläggningarna. Det var av den anledningen som parkeringsavgifter infördes 1995. Det var helt enkelt i syfte att finansiera en fungerande parkeringsövervakning, säger Runsvik.

Sedan dess har det kommit högljudda protester från flera håll, både från idrottsutövare som besökande publik och besökare till badavdelningen.

- Jag förstår att det kan vara besvärligt för alla som besöker sporthallen och simhallen att man måste springa ut och lägga i mer pengar om tiden börjar rinna ut.

- Men det är ett problem som går att lösa. Vi tittar på ett kortsystem, där man betalar för den faktiska tiden som man har sin bil parkerad på Lugnet, säger Runsvik.

Men den finansiella delen har förstås en stor betydelse för att Fritid Falun säger nej till avgiftsfri parkering.

- Skulle det bli avgiftsfri parkering, innebär det ett inkomstbortfall på 650 000 kronor per år. Därutöver tillkommer kostnader för bevakning av parkeringen, något som i dag regleras i avtal med parkeringsbolag, säger Runsvik.

- Men det finns ett alternativ för dem som inte vill parkera utanför sporthallen. Utanför ishallen och campingen finns cirka 1 500 avgiftsfria parkeringsplatser, förklarar Lars Runsvik.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons