Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nej till 25-procent"

Annons

Både riksdagsledamöter och representanter för Företagarna i Dalarna slöt upp på Stora torget på fredagen. Manifestationen var en del av en nationell aktivitet arrangerad av Företagarnas Riksorganisation.

- När regeringen förlänger småföretagarnas ansvar för sjuklön straffar man de bästa arbetsgivarna istället för att belöna dem, menar Kenneth Johansson, c.

- Regeringens idiotiska förslag sprider oro och hotar vår bygd, säger Leif Nilsson, ordförande för Företagarna i Malung, Lima, Sälen.

Regeringens förslag innebär att arbetsgivaren ska betala 25 procent av den anställdes sjukersättning, även efter de första 14 dagarna, som är dagens sjuklöneperiod. Detta skulle få förödande konsekvenser, hävdar företagarna.

- Den så kallade 25-procentaren skulle göra det ekonomiskt svårt att vara företagare, säger Faluföreningens ordförande, Carl Erik Nyström. Det skulle också medföra en diskriminering på arbetsmarknaden, då en arbetsgivare inte vågar anställa en person i riskzonen för sjukskrivning. Många människor skulle få det svårare att få jobb.

I stället för 25-procentaren föreslår företagarna ett system som innebär sjuklön direkt anpassad efter företagets storlek. Ett företag med till exempel fem anställda skulle då ha fem betalda sjukdagar per anställd och år. Denna anpassning skulle gynna småföretagarna, menar man - då mindre företag får mindre ansvar.

- Småföretagarna ska helt slippa ansvar för rehabiliteringar, menar Kenneth Johansson. Ska vi få fart på tillväxten och jobben kan vi inte ställa samma krav på ett småföretag med ett fåtal anställda som på en stor kommun eller industri.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons