Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej tack till kärnkraftsavfall i gamla gruvor

Annons

u Förre gruvbasen Anders Stendalen föreslog i vintras att kommunen skulle ansöka om att få en förstudie för slutförvaring av använt kärnbränsle.

Stendalen möts med kalla handen.

- Folkpartiet i Ludvika motionerade för några år sedan och önskade samma sak. Det visade sig att folkpartisterna var relativt ensamma i sin åsikt konstaterar kommunalrådet Roger Stål.

Så opinionsmässigt är det nobben för Stendalen. De nya jobben som ett gruvförvar 500 meter ned i berget medför skulle dock kunna bli verklighet rent sakligt för väster om Fredriksberg mot Värmlandsgränsen och upp mot Vansbro finns ett område som en geologisk undersökning visat kunde vara av intresse för vidare studier.

Men Stål är ändå avvisande:

- Säfsen har den enda tänkbara berggrunden i kommunen, men där satsar vi ju på ekoturism så det vore ju inte så lyckat med ett avfallslager där, säger Stål

Svensk kärnbränslehantering har beslutat att gå vidare med undersökningar i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Båda har kärnkraftverk och hamnar:

- Och kärnavfallet transporteras ju med båten Sigyn, konstaterar näringslivschefen och den tidigare sjökaptenen Jan Björnehaag som i sin utredning funnit att det i dagsläget inte finns något som sakligt talar för Ludvika kommun.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons