Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej! säger Johansson

Annons

p Vill du ha en kraftig sänkning av spritskatten?

- Nej, jag vill till varje pris hålla emot en sänkning av den svenska spritskatten.

p Varför?

- Det finns inget så tydligt samband som att ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion, som leder till ökade skadeverkningar. En kraftig sänkning av vår alkoholskatt leder ovillkorligen till högre konsumtion. En ökad konsumtion leder till ytterligare miljoner och miljarder i ökade kostnader för samhället.

p Hur stor är risken att vi dricker ännu mer med lägre alkohol- skatter?

- Det finns beräkningar som säger att konsumtionen skulle öka med 10-15 procent om vi sänkte skatten med 40 procent på sprit. Det finns annan forskning som visar andra siffror. Men alla är överens om att om vi sänker skatten dramatiskt, ökar drickandet. Och det är något som vi absolut inte behöver, i ett läge när konsumtionen redan ökar.

p Men är det bra att vi åker utomlands och köper alkohol i stället?

- Det går att hejda, men vi måste få till en minskning av införselkvoterna. Och framförallt behöver vi jobba hårt för att ändra attityderna. Att få Svensson att förstå att det inte är bra att dricka en hel back starköl, oavsett om du köpt den i Tyskland eller på Systembolaget.

p Handen på hjärtat, tror du verkligen att EU kommer att höja alkoholskatterna och minska införselkvoterna?

- Sverige måste vara betydligt tuffare i sitt EU-arbete. Jag sa själv ja till EU för jag var övertygad om att budskapet att Sverige skulle kunna behålla sin alkoholpolitik skulle vara sanning. Så har det inte blivit, vilket gör mig mycket upprörd och irriterad. Nu har man införselkvoter som gör att var och en kan ta med sig över 200 liter alkohol. Säger man att man ska ha 50-årskalas kan det bli ännu mer.

- Detta stämmer inte med vår alkoholpolitik. Steg ett är att Sverige med kraft måste kräva att få sänka införselkvoterna. Steg två är att få EU att få till högre miniminivåer för alkoholskatten för alla EU-länder. Kortsiktigt kanske inte detta är möjligt att åstadkomma. Men vi måste jobba vidare.

p Systembolagets försäljning uppskattas nu bara stå för 49 procent av den alkohol som konsumeras i Sverige. Har inte Systembolaget förlorat sin legitimitet?

- Nej, men risken finns att det blir så. Det är därför som vi till slut ändå kan tvingas gå med på en skattesänkning trots att vi inte vill det. För Systembolagets monopol är något som jag absolut tycker att vi ska värna.

p Grannlandet Finland har sänkt spritskatten kraftigt. Hur ser du på det?

- Det finns visserligen olika bud om vad spritskattesänkningen i Finland inneburit. Men att alkoholkonsumtionen har ökat där råder det inga tvivel om.

- Med en 40-procentig sänkning av spritskatten hos oss är risken uppenbar att konsumtionen ökar rejält. Vi får en finsk effekt. Både forskning och sunt förnuft visar att billigare alkohol betyder att vi dricker mer.

p Går det att minska alkohol- konsumtionen?

- Ja, men det krävs ett helt batteri av insatser. Tull och polis måste få mer resurser för att vidta åtgärder mot den illegala handeln. Vi måste jobba mot EU. Och framförallt måste vi jobba förebyggande, med att ändra attityder.

- På 1800-talet lyckades vi i Sverige med att halvera alkoholkonsumtionen, då svenska folket fick nog av den misär som den ökade alkoholkonsumtionen ledde till. Vi måste på nytt få till en ny folkresning mot alkoholen.

Ser du någon risk för att den höga alkoholskatten riskerar slå ut svensk bryggerinäring?

- Här finns helt klart en intressekonflikt. Jag känner en djup oro vad den ökade införseln kommer att leda till för vår bryggerinäring. Men för mig går folkhälsan före.

- Jag vill jobba för höjda minimiskatter i EU. Men tvingas vi till en sänkning av skatten så är det logiskt att den sänkningen också ska gälla öl och vin. Annars stimulerar vi ju bara alkoholstarkare drycker. Eftersom jag tror att prisinstrumentet har avgörande betydelse vore det fel att styra över till starkare drycker.

Mer läsning

Annons