Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej - men var tredje tvekar

Annons

Dalarnas Tidningar och Hagagymnasiet har tillsammans gjort en undersökning om EMU-opinionen i Dalarna. 866 personer över 18 år har tillfrågats om hur de ska rösta i folkomröstningen den 14 september.

Och svaren visar en betydande ledning för dem som vill behålla kronan. 41,7 procent av de tillfrågade vill tänker rösta nej. Medan 26,6 procent vill byta kronan mot euron. Hela 31,7 procent har valt svarsalternativet "vet ej".

Om man jämför skillnaderna mellan kvinnor och män så är det betydligt fler kvinnor som vill se en nej-seger. 45,3 procent uppger att de tänker rösta nej. Motsvarande siffra för männen är 37,0 procent. En tredjedel av männen i länet, 33,1 procent, säger att de tänker rösta ja, medan det endast är 22,2 procent av kvinnorna som föredrar en ja-seger.

Men det finns trots allt många som inte har bestämt sig. Bland kvinnorna valde 32,5 procent "vet ej"-alternativet. Något färre män var osäkra - 29,9 procent.

Att nej-sidan har ett stort försprång, i denna undersökning, är inte förvånande. Under det senaste halvåret har det varit en tydlig nej-opinion i landet. Gallupundersökningar som har speglat opinionen på länsnivå har också visat ett stabilt EMU-motstånd i Dalarna.

Vad som är mer förvånande med denna enkät är att så många är osäkra. När opinionsinstituten har frågat väljarna den senaste veckan har det visat på stora svängningar i opinionen. Ett institut visar fem procents försprång för nejsidan, ett annat det dubbla.

Kanske visar vår undersökning att euroanhängarna har en möjlighet att knappa in på nej-sidan. Kanske visar den att det blir storseger för nej.

Klart är att de många osäkra väljarna håller valrörelsen vid liv den sista veckan.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons