Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nej - en del av processen"

Annons

- En naturlig del av processen.

Det säger kommunalrådet Bo Pettersson, tillika ordförande i Region Siljan om bildningsnämndens nej till en gemensam gymnasieorganisation för Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen.

- Det viktiga är vad vi kommer fram till när remisstiden är över och beslut ska fattas. För hur vi än vänder och vrider på det här så blir det färre elever i framtiden och då kan vi inte ha den organisation som vi har i dag.

Mellan år 2010 och 2015 kommer elevantalet att minska med mellan 20-30 procent.

Om man behåller dagens organsiation där varje kommun ansvarar för sina utbildningar och konkurrerar med varandra, så skulle det i praktiken i vissa fall betyda mellan sju och åtta elever i varje klass i framtiden.

- Vi har helt enkelt inte råd att plottra bort det här. Något måste vi göra även om det kanske inte blir precis som förslaget som är ute på remiss, fortsätter Pettersson.

I mitten på april tar kommunstyrelsen upp frågan för Leksands räkning. Sedan väntar en sammanställning av den första remissrundan och så ytterligare en remissomgång innan beslut i frågan ska fattas i slutet av året.

- Det här ärendet tar tid att förbereda. Det är ingen konst att jämföra med det vi har i dag, men det är svårt att se och jämföra med förändringar i framtiden.

- Egentligen är det väldigt enkel matematik som dessvärre inte är helt enkel att lösa, säger Bo Pettersson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons